Raumalogo Rauman kaupunki
Raum o ain raum Yhteystiedot Haku Linkit Palaute
Rauma-info Palvelut Hallinto In english
 

Ajankohtaista

Semkp

Kansallispuiston sopimus kaupungin käsittelyyn

Rauman kaupunki järjesti torstaina 12.6. tiedotustilaisuuden Selkämeren kansallispuisto -hankkeen etenemisestä.

Paikalla olivat ympäristötoimenjohtaja Juhani Korpinen, apulaiskaupunginjohtaja Tomi Suvanto ja Rauman matkailupäällikkö Pekka Oivanen.

Tilaisuudessa julkistettiin, että Rauman kaupungin ja valtion välinen sopimus kaupungin alueiden liittämisestä kansallispuistoon käsitellään kaupunginhallituksessa maanantaina 16.6. Tavoitteena on, että valtuusto hyväksyy päätöksen 23.6.

Kaupungin ja valtion välisessä sopimuksessa ehdotetaan Valkeakarin väylän eteläpuolisia kaupungin alueita liitettäväksi kansallispuistoon. Pohjoispuoliset kaupungin alueet liitettäisiin puistokokonaisuuteen yksityisen suojelualueen perustamismenettelyllä (YSA). Kunnan alueita ei Suomessa ole ennen liitetty kansallispuistoon. YSA-alueita on muuallakin; muun muassa Pohjois-Kymenlaaksossa Repoveden kansallispuistossa, jossa UPM:llä on YSA-alue. YSA-alueet tulevat sopimuksen mukaisesti näkymään kaupungin opaskartoissa ja esitteissä.

Ympäristöministeriölle on lähdössä ponsi ulkosaariston vesilintujen syysmetsästyksestään sopivista paikoista. Metsästysasia otettiin esille kansalaisten kuulemisessa viime vuoden lopulla. Kansallispuisto tuskin kärsii sen lähellä sijaitsevista ajallisesti ja paikallisesti rajatuista metsästysalueista. Haitat eivät ole ekologisia, vaan liittyvät puiston vierailijoiden turvallisuuden tunteeseen. Muun muassa laajalevikkisen lehden Rauma-kyselyssä yli 60 % vastaajista vastusti metsästystä kansallispuistossa. Neljännes taas piti sitä mahdollisena.

Selkämeren kansallispuiston perustaminen on nykyisen hallituksen ohjelmassa, joten laki valmistunee kolmen vuoden sisällä. Satakuntaliitto on ehdottanut ympäristöministeriölle, että laki saatettaisiin voimaan jo Selkämeren teemavuoden aikana eli kesien 2008-09 välillä.

 

Lisätietoa:

Ympäristöviraston tiedote
Kaupunginhallituksen esityslistalle menossa oleva liite: http://www.rauma.fi/ymparisto/html/00_1_yhdistetty_kv_net.pdf 
www.rauma.fi/selkamerenkansallispuisto
 
Juhani Korpinen
ympäristötoimenjohtaja
044-5336950
Kanalinranta 3 26100 Rauma

 

Päivitetty: 13.06.2008

 
 
Kiikartornin tiedotustilaisuudessa Pekka Oivanen, vas., Juhani Korpinen ja Tomi Suvanto.