Rauma-Info

Vanha Rauma

HISTORIAA, KULTTUURIA - KÄDENTAITOA - KAUPPAA

YK:n opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO valitsi Vanhan Rauman maailmanperintökohteeksi eli erityisen arvokkaiden kulttuurihistoriallisten kohteiden luetteloon 1991. Nimitys on ansaittu, sillä Vanha Rauma on Pohjoismaiden edustavin, laajin, yhtenäisin ja elävin keskiajalta periytyvä puukaupunkialue.

Vanhassa Raumassa asutaan edelleen, siellä työskennellään, harrastetaan ja käydään kauppaa. Asukkaita on yli kuusisataa. Lähes 30 hehtaarin laajuisen puukaupungin iäkkäimmät talot ovat 1700-luvun alkupuolelta. Kaikkiaan rakennuksia on 600 ja tontteja 250. Keskiajasta kertovat yhä kapeat ja mutkittelevat kadut ja kujat sekä epäsäännölliset tontit.

Vanha Rauma, sydämenään vilkas ja värikäs kauppatori, on nykyäänkin koko kaupungin keskus. Alueella on erilaisia kauppoja lähes kaksisataa.

Monet Rauman merkittävimmät nähtävyydetkin ovat Vanhassa Raumassa. Pyhän Ristin kirkko, entinen fransiskaaniluostarin pyhättö (1400-luvulta) on yhä seurakunnan aktiivisessa käytössä. Rauman museo kutsuu vanhassa raatihuoneessa (1776) ihastelemaan meriesineistöä ja kuuttasataa pitsilajia. Laivanvarustajasukujen talo Marela ja merimiehen koti Kirsti ovat elämänläheisiä museoita. Rauman taidemuseo sijaitsee yhdessä parhaiten säilyneistä taloista 1700-luvun rakennusryhmässä. Kitukränn taas on Suomen kapein katu.

Vanhan Rauman mystisen hengen tavoittaa joko omatoimisella tai opastetulla kävelykierroksella.