Virtuaalinen Vanha Rauma

Virtuaalinen Vanha Rauma on kolmiulotteinen kaupunkimalli maailmanperintökohde Vanhasta Raumasta. Malli on tehty 2000 talvella.

Virtuaalimalli kuvaa ympäröivää maailmaamme realistisesti ja kolmiulotteisesti. Virtuaalimallissa voidaan liikkua vapaasti kävellen pitkin katuja tai liidellä vapaasti kattojen yli. Virtuaalimallien tekemisen mahdollistaa VRML -formaatti (Virtual Reality Modelling Language), joka on nykyisin vanha 3D-malleja kuvaava Internet-formaatti. VRML-mallien katseleminen vaatii VRML -katseluohjelman, esim. Cortona 3D Viewer. Virtuaalisen Vanhan Rauman mallin pohjana on käytetty jo olemassa olevia rekistereitä, joissa on tietoja maaston muodoista ja niihin rakennetuista rakennuksista ( mm. Rakennus- ja huoneistorekisteri). Näiden olemassa olevien tietojen hyväksikäyttö VRML-malleja luotaessa antaa perustan helppoon, nopeaan ja todellisuutta vastaavaan mallinnukseen ympäristöstämme. Tähän luotuun perusmalliin liitetään digitaalisista valokuvista muodostettuja julkisivuja: talot, aidat, muurit ja portit. Lopuksi malliin lisätään valmiita VRML- symboleja, kuten puita, pensaita, patsaita ja valaisinpylväitä.

Tarvitset VRML-mallien katselemiseen katseluohjelman (http://www.cortona3d.com/Try-Buy/Downloads.aspx). Mallit löytyvät myös karttapalvelusta http://opaskartta.rauma.fi/ hakuluokalla 3D-malleja. Klikkaa kuvaa niin malli aukeaa.

Vesa Posio

Viimeisin päivityspäivä 5.1.2012.