Ajankohtaista

12–15-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Rauman kouluissa viikolla 33

hj nortamon peruskoulu väistötila

Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 5.8. siten, että rokotuksen voivat Suomessa saada kaikki 12 vuotta täyttäneet. Asetus tuli voimaan maanantaina 9.8. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Rauman kaupungin terveyspalvelut tarjoaa koronarokotetta kaikille 12-15-vuotiaille lapsille ja nuorille viikosta 33 alkaen heidän kouluillaan. Tarkempia ohjeita ja aikataulu lähetetään koululaisille ja heidän huoltajilleen tällä viikolla Wilma-viestillä.

Alle 16-vuotiaat opiskelijat, jotka opiskelevat toisen asteen oppilaitoksissa, saavat rokotteen omassa rokotuspäivässään Kauppiksella, minkä ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.

Yli 12-vuotiaille lapsille ja nuorille annetaan joko Pfizer-BioNTechin tai Modernan rokotetta THL:n suositusten mukaisesti. Molemmat suojaavat hyvin koronavirustaudilta ja erinomaisesti sen vakavilta muodoilta.

Lupa rokottamiseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Itsemääräämisoikeudelle ei ole ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

– Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan silloin koronarokotteen antamiseen kaikkien huoltajien suostumus, kertoo osastonhoitaja Maritta Falin.

Rokotus suojaa nuorta ja hänen läheisiään

Ottamalla rokotuksen nuori voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka terveet nuoret harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös nuorilla mahdollisia.

– Ottamalla rokotteen nuoret voivat ehkäistä myös uusien koronarajoitusten tarvetta ja näin turvata mahdollisuuttaan jatkaa koulunkäyntiä ja harrastustoimintaa sekä nähdä kavereita, sanoo Nortamon Perhekeskuksen päällikkö Anna Kuromaa.

Lisätietoa lasten ja nuorten koronarokotuksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuille on koottu oma sivu lasten ja nuorten koronarokotuksista (thl.fi), mistä saa lisätietoa. THL myös järjestää kansalaisille avoimen yleisötilaisuuden 12–15-vuotiaiden koronarokotuksista torstaina 12.8. kello 17.30-18.30. Osallistumislinkki thl.fi-sivuilla.