Ajankohtaista

Aikarajoitukset sujuvoittavat pysäköintiä Rauman keskusta-alueella

Kahden tunnin aikarajoituksesta kertova liikennemerkki Valtakadulla talvimaisemassa.

Raumalla pysäköinti on maksutonta, mutta useilla pysäköintialueilla ja -paikoilla edellytetään kuitenkin saapumisajan ilmoittamista ja pysäköintiaikojen noudattamista.

Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 ja siitä lähtien saapumisajan on voinut ilmoittaa parkkikiekon lisäksi esimerkiksi kirjaamalla ajan paperilapulle. Parkkikiekkoon tulee merkitä aina seuraava tasa- tai puolitunti. Rauman kaupungin pysäköinnintarkastajat kertovat, miten saapumisajan ilmoittaminen toimii käytännössä.

– Jos autoilija saapuu pysäköintipaikalle esimerkiksi klo 10.12, parkkikiekon voi asettaa jo seuraavaan puoleen tuntiin eli klo 10.30, pysäköinnintarkastaja Arja Hyvönen sanoo.

Myös mopoauton kuljettajan on nykyisin ilmoitettava saapumisaika, mikäli alueella edellytetään pysäköintiajan ilmoittamista. Mopot, skootterit ja moottoripyörät saa kuitenkin yhä pysäköidä saapumisaikaa ilmoittamatta.

Raumalla useilla pysäköintipaikoilla on voimassa arkisin klo 8–18 ja lauantaisin klo 8–14 välisenä aikana kahden tunnin aikarajoitus. Jos paikalle saapuu esimerkiksi arkipäivänä klo 17, auton saa silloin pitää pysäköitynä samassa paikassa yön yli aina seuraavaan aamuun klo 10 asti.

– Raumalla on sääntöä tulkittu pysäköijäystävällisesti siten, että vaikka klo 17–18 aikaa on kulunut jo yksi tunti, katsotaan kuitenkin kyseisessä tilanteessa seuraavan vuorokauden puolella alkavan uusi kahden tunnin pysäköintiaika, pysäköintiasioista vastaava lakimies Katri Ranta-Eskola kertoo.

Raumalla pysäköintivirhemaksun saanut henkilö voi tarkistaa oman virhemaksun tiedot osoitteessa www.helgapark.net syöttämällä sinne auton rekisterinumeron ja virhemaksun asianumeron, jos puhelimessa ei ole QR-lukijaa.

Lisäkilvet tarkentavat pysäköintiohjeita

Moottoripyörien pysäköintipaikka Valtakadulla talvimaisemassa.

Raumalla on myös pysäköintialueita, joissa saa pysäköidä joko rajoittamattomasti tai esimerkiksi 24 tuntia. Jotkut pysäköintipaikat on tarkoitettu vain tietyille ajoneuvoille.

– Pelkkä P-merkki tarkoittaa rajoittamatonta pysäköintiä. 24h-alakilvellä varustettu P-merkki antaa luvan pysäköidä vuorokaudeksi, mutta sen jälkeen auto pitäisi siirtää. 24h-pysäköintialueita ei valvota tunnin tarkkuudella, mutta pitkäaikaiseen säilytykseen puututaan, suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja kertoo.

P-merkin alla saattaa joissain paikoissa olla ajoneuvon kuvalla varustettu lisäkilpi. Silloin pysäköinti on sallittu vain kyseiselle ajoneuvoluokalle.

– Tällainen esimerkki löytyy entisen Tallikedon ABC:n takana sijaitsevalta pysäköintialueelta, johon on merkitty muutamia vain linja-autoille tarkoitettuja paikkoja. Valtakadulla taas voi bongata moottoripyörien pysäköintipaikat, Pajuoja sanoo.

Vanhan Rauman kaduilla on aluepysäköintikielto

Osassa Vanhan Rauman aluetta on voimassa erillinen aluepysäköintikielto. Pysäköinti on sallittu vain merkityille paikoille esimerkiksi Kauppakadulla, Kuninkaankadulla ja muutamilla sivukaduilla, kuten Vähäkirkkokadulla.