Ajankohtaista

Aittakarinkadun kiertoliittymän taideteos valittu

Aittakarinkadun kiertoliittymän taideteos Saman auringon alla

Rauman kaupunki järjesti viime vuonna kutsukilpailun, jonka tarkoituksena oli löytää kesällä 2018 valmistuvaan Aittakarinkadun kiertoliittymään sopiva taideteos tai teoskokonaisuus. Kilpailuun kutsuttiin taiteilijat Tapio Haapala, Laura Lehenkari sekä Talvikki Lehtinen ja Ensio Härkönen.

Palkintolautakunta on valinnut yksimielisesti kiertoliittymään sijoitettavaksi teokseksi kokemäkeläistaiteilija Tapio Haapalan Saman auringon alla -nimisen teoksen.

Haapalan mukaan kyseessä on teos, jossa yhdistyvät merellisyys sekä maapallon monimuotoisuus.

– Rauma on merenkulkijoiden kaupunki ja kaktus viittaa merentakaiseen ja kaukaiseen. Kyseessä on eksoottinen kasvi, jonka nähdäkseen täytyy ensin ylittää valtameri, Haapala luonnehtii.

Lisäksi teoksessa tuodaan esille Aittakarinkadun läheisyydessä sijaitsevan Vähämaanpuiston sillan eli ”pususillan” historiaa. Silta toimi aikoinaan kohtaamispaikkana, jossa eri puolilla Kanalia asuvat rakastavaiset antoivat toisilleen jäähyväispusuja.

– Teoksessa kaktukset ikään kuin tervehtivät tai hyvästelevät toisiaan omilta kukkuloiltaan, Haapala selventää.

Lautakunta luonnehti teosta seuraavasti: Teos on hauska, yllätyksellinen ja leikkisä. Kaktus ei jätä ketään kylmäksi. Teos toimii hienona sisääntulona lännen kaupunkiin. Teos on maamerkin luonteinen ja tunnuskuvamainen.

Valmis teos sijoitetaan paikalleen syksyllä 2018. Työn teknisestä toteutuksesta tullaan keskustelemaan tarkemmin taiteilijan kanssa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Taidemuseon intendentti Janne Koski, kulttuurijohtaja Risto Kupari ja Rauman kaupungin valtuuston puheenjohtaja Hanna Marva, sekä kutsuttujen taiteilijoiden valitsemat palkintolautakunnan taiteilijajäsenet kuvanveistäjä Eila Minkkinen, kuvataiteilija Paavo Paunu ja kuvataiteilija Laura Lilja.