Ajankohtaista

AlfaTV näyttää jouluaattona Raumasta kertovan jouluohjelman

Jouluvalot Vanhassa Raumassa

Valtakunnallisessa AlfaTV:ssä näytetään 24.12. klo 11.55–12.05 Raumalla ennakkoon kuvattu jouluohjelma, jossa kuullaan muun muassa kaupunginjohtajan joulurauhan julistus ja raumalaisen naislauluryhmä Fliktetin esitys.

Kuvausryhmä kävi joulukuun alussa taltioimassa kuvamateriaalia jouluisesta Raumasta. Samalla nauhoitettiin Johanna Luukkosen ensimmäinen joulurauhan julistus. Ohjelma on saanut nimekseen Vanha Rauma julistaa joulurauhan, ja sen on ohjannut Rauno Westerlund.

Kanavapaikalla 15 näkyvä AlfaTV välittää ohjelmassa joulun tunnelmaa Raumalta – Vanhan Rauman historiallisesta ympäristöstä yli 350-vuotisen paikallisperinteen hengessä.

– Olen aikaisemmin tuottanut ja ohjannut AlfaTV:lle Turun joulurauhan julistuksesta kertovia ohjelmia, mutta nyt kiinnostuin Rauman perinteestä, Westerlund kertoo.

Westerlundille tuli yllätyksenä tieto, että raumalaisella joulurauhan julistuksen perinteellä on niin pitkä historia ja, että Rauman 1600-luvun lopulta peräisin oleva joulurauhanjulistus on vanhin Suomessa tunnettu suomenkielinen julistusteksti.

– Käsikirjoitusvaiheessa minulle selvisi myös, että sotajouluna 1943 Raumalla oli kunnia toimia joulurauhan julistamisen isäntäkaupunkina, kun jouluinen juhlahetki radioitiin Raumalta, Westerlund sanoo.

Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on erittäin tyytyväinen siihen, että jouluinen Rauma saa nyt valtakunnallista näkyvyyttä.

– Tämä on hyvä startti Raumasta joulukaupunki -kehittämishankkeelle, johon olemme varanneet rahoitusta ensi vuoden talousarvioon. Tavoitteemme on nostaa Rauma vähintään kansallisesti tunnetuksi tapahtumarikkaaksi joulukaupungiksi. Kaikki tuntevat Rauman idyllisenä kesäkaupunkina, mutta meillä on valtavan hienot puitteet myös joulukaupungiksi, Luukkonen hehkuttaa.

Rauman joulukaupunkihanketta vasta valmistellaan kaupungin omassa suunnitteluryhmässä. Tarkoituksena on osallistaa ainakin kuntalaisia, yrityksiä ja tapahtumajärjestäjiä ideointiin ja suunnitteluun. Hanke on vastuutettu uudelle kaupunkikehitysjohtajalle, joka aloittaa virassaan maaliskuussa.

Vanha Rauma julistaa joulurauhan -ohjelman on tuottanut ja ohjannut Rauno Westerlund. Käsikirjoituksesta vastaa Martti Kirsitie ja lukijana toimii monille sukupolville luonto- ja dokumenttiohjelmista tuttu ääni, Jarmo Heikkinen.

Tuotannosta vastaa ja ohjelmaoikeudet omistaa Wester Production Oy.