Ajankohtaista

Asko Aro-Heinilä on lounaisrannikon yhteistyöosaaja 2016

Rauman kaupungin suunnittelujohtaja Asko Aro-Heinilä on valittu Lounaisrannikkoyhteistyön vuoden 2016 yhteistyöosaajaksi. Vuosittain luovutettavalla yhteistyöosaajapalkinnolla Turun, Uudenkaupungin, Rauman ja Porin kaupungit palkitsevat henkilön, joka on merkittävällä tavalla edistänyt Lounaisrannikkoyhteistyötä.

Satakunnan maakuntajohtajaksi siirtyvää Aro-Heinilää luonnehditaan ratkaisukeskeiseksi joukkuepelaajaksi. Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio luovutti palkinnon Aro-Heinilälle Lounaisrannikkoyhteistyön lippulaivaseminaarissa. Vainion mukaan Aro-Heinilällä on laaja-alaista syväosaamista, joka konkretisoituu käytännön yhteistyöksi.

– Tätä voi pitää eräänlaisena elämäntyöpalkintona, sillä Aro-Heinilä on ollut edistämässä Loura-yhteistyötä sen ensimetreistä lähtien, Vainio sanoo.

Aro-Heinilä kertoo Lounaisrannikkoyhteistyön merkitsevän hänelle todella paljon. Hänestä se on yksi parhaista tavoista ylittää hallinnollisia rajoja sekä kaupunkien että maakuntien välillä.

– Tämä on ollut alueen elinvoimaa ja yritystoimintaa kehittävää yhteistyötä, joka ei ole ollut minkään järjestäjän määrittämää, vaan se on lähtenyt tarpeesta ja toiminnasta. Minusta tällainen tapa toimia on tätä päivää ja tulevaisuutta, Aro-Heinilä sanoo.

Iso askel Loura-yhteistyössä oli hänen mukaansa se, kun yhteistyöverkosto sai vuonna 2011 oman asiamiehen, jolla oli aikaa paneutua verkoston kehittämiseen. Sen jälkeen verkosto alkoi hänestä elää arjessa: sparrata alueen tutkimuslaitoksia, luoda kansanvälisiä suhteita, järjestää tapahtumia sekä luoda edellytyksiä matkailun ja invest in -toiminnan kehittämiselle alueella.

Aro-Heinilän mukaan on tärkeää nähdä Loura-alue kokonaisuutena jatkossakin ja katsoa toimenpiteillä tulevaisuuteen. Hän korostaa, että Loura-toiminta ei pysy hengissä, ellei sitä koko ajan kehitetä. Toiminnan pitää olla perusteltua ja sillä pitää olla vaikuttavuutta.

– Se vaatii ihmisiä, jotka paneutuvat, näkevät rajojen yli ja haluavat tehdä töitä niin, että tämä kokonaisuus menestyy.

Aro-Heinilän mukaan palkitsevinta Loura-työssä on ollut se, kun pitkään valmistellut hankkeet ovat onnistuneet. Esimerkkeinä hän luettelee invest in -toiminnan kehittymisen, Lounais-Suomen vesiverkoston rakentumisen sekä Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen yhteistyön.