Eläimet ilahduttavat jälleen saaristoretkeilijöitä kesän ajan

Neljä lammasta saaristossa.

Rauman saaristokohteissa riittää nähtävää, koettavaa ja ihasteltavaa erityisesti kevään ja kesän aikana. Luonnossa viihtymisen ohella voi tavata myös saaristolomalle saapuneita eläinystäviä.

Rohelassa, Sisaruksissa, Päivärannassa ja Pinokarissa voi seurata ahvenanmaanlampaiden elämää.

Rohelassa kesäpäiviä viettää viisi lammasta ja Pinokarissa seitsemän. Myös Sisaruksissa on seitsemän lammasta hoitamassa ympäristöä.

– Sisaruksissa raivattiin muutama vuosi sitten katajikkoa, joten lampaat jatkavat nyt hoitotyötä, ympäristönhoitaja Uula Jänkävaara sanoo.

Päivärannassa on yhteensä 12 lammasta, jotka ovat sijoitettuina saaressa kahteen eri paikkaan. Lisäksi Päivärannan luonnossa temmeltää kesällä yhteensä neljä ponia. Myös muutama kana ja kukko ovat rantautuneet Päivärantaan.

– Ponit ovat hyviä luonnonhoitajia. Ne syövät myös järviruokoa, joka ei ole lampaiden suuressa suosiossa, Jänkävaara kertoo.

Retkeilijöitä on käynyt kevään aikana saaristokohteissa jo kohtuullisesti.

– Omenapuumaassa on ollut jopa ruuhkaa, mutta sinnehän pääseekin tietä pitkin, Jänkävaara toteaa.

Alkukesän nurmikonhoitotyöt työllistävät myös ympäristönhoitajaa, vaikka eläimet ovatkin apuna.

– Päivärannan ja Pinokarin alueella jatketaan kulttuurimaiseman ennallistamista. Vanhoja peltoja raivataan ja jossain vaiheessa näille alueille aletaan kasvattaa kukkaniittyjä.

Omenapuumaassa tehdään projektitöitä, joissa myös Metsähallitus on mukana. Laidunalueen aidan linja on jo raivattu ja aidan tekeminen aloitettu. Myöhemmässä vaiheessa puustoa raivataan lisää. Omenapuumaahan on tulossa kesällä 2021 Itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä.