Eroauttamisen palvelupolku tukee vanhemmuutta muutoksessa

kädet_perhe_koti

Rauman kaupunki tarjoaa erotilanteen kohtaaville perheille monipuolista apua ja tukea suuressa elämänmuutoksessa. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) myötä myös Raumalla työstettiin yhtenä kokonaisuutena eroauttamisen palveluja vuoden 2018 aikana. Tavoitteena on, että eroa suunnittelevat, eroamassa olevat tai jo eronneet henkilöt sekä uusperheet löytävät saatavilla olevista palveluista tietoa helposti ja kootusti.

Rauman kaupungin nettisivuilla voi tutustua eroauttamisen palvelupolku -tietopakettiin, josta löytää kootusti eri toimijat ja palvelut omien tarpeiden ja elämäntilanteiden mukaan. Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä Satakunnassa tulevaisuus lapsissa (SATULA) -hankkeen kanssa.

Tiedot on koottu yhteen alueen eri toimijoilta. Myös valtakunnallisia palveluja, kuten nettilinkkejä, vanhemmuussuunnitelma, chatteja sekä muita sähköisiä palveluja on otettu mukaan, koska kaikki eivät halua tulla vastaanotolle puhumaan.

– Perusajatuksena on, että vaikka parisuhde päättyy, niin vanhemmuus jatkuu. Eron myötä muuttuva vanhemmuus pyritään huomioimaan ja erosta huolimatta luodaan perheen lapsille mahdollisimman turvallinen elinympäristö, Rauman kaupungin perhekeskuksen päällikkö Anna Kuromaa kertoo.

Eroauttaminen on yhteispeliä

Raumalla eroauttamisen palveluita tuottavat monet tahot. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on tärkeää, ettei tuoteta päällekkäisiä palveluita ja toisaalta nähdään mahdolliset aukot palvelupolussa.

– Kartoitusvaiheessa tuli esiin muun muassa se, että Kriisikeskuksen eroryhmissä keskitytään enemmän aikuisen selviytymiseen erosta, kun taas perhekeskuksessa näkökulma on selkeästi lapsissa ja vanhemmuuden tukemisessa erotilanteissa. Molempia tarvitaan tässä toimintakentässä, Kuromaa jatkaa.

Uusia toimintamalleja

Tänä vuonna perhekeskus panostaa henkilökuntansa kouluttamiseen esimerkiksi sovittelukoulutuksen muodossa. Luvassa on uusina toimintamalleina myös eroryhmiä lapsille sekä parisuhdekäyntejä pariskunnille, nykyisten yksilö- ja perhekäyntien lisäksi.

– Raumalla asiakkaita on riittänyt. Ero on iso mullistus koko perheen elämässä ja nykyään sen käsittelemiseen haetaan matalalla kynnyksellä apua, mikä on hyvä asia. Nyt erokriisissä olevan ihmisen ei tarvitse etsiä palveluita eri sivuilta monen klikkauksen takaa. Tieto on helposti saatavilla yhdestä paikasta ja sieltä voi valita itselleen tai perheelleen sopivan apumuodon, Kuromaa sanoo.

Eroauttamisen palvelupolku -tietopaketti