Ajankohtaista

Esi- ja perusopetusikäisten ruokakassit on tarkoitettu kaikille etäopetuksessa oleville lapsille

Kuva: Koululainen juo maitoa leipä kädessä

Rauman kaupunki jakaa esi- ja perusopetusikäisten lasten perheille ruokakasseja seuraavan kerran huhti-toukokuun vaihteessa. Ruokakassit on tarkoitettu korvaamaan kouluruokailua. Tästä syystä kassin voivat tilata kaikki esi- ja perusopetusikäisten lasten perheet, joiden lapset ovat kotona etäopetuksessa.

Ruokakassin tilaaminen on perheille vapaaehtoista. Rauman kaupunki ei kuitenkaan rajaa tilausperusteita millään tavoin. Lähtökohtana on, että ruokakassiin ovat oikeutettuja kaikki Rauman kaupungin kouluissa etäopetuksessa olevat esi- ja perusopetusikäiset lapset.

Kaupungin tarjoamat ruokakassit rahoitetaan kouluruokailuun varatusta budjetista. Näin ollen kassien sisältö suunnitellaan elintarvikemäärärahojen puitteissa. Kouluruokailuun varatut rahat käytetään perheiden ruokakasseihin eikä ruokakasseilla tavoitella säästöjä.

– Vaikka ruokakassit ovat saaneet paljon positiivista palautetta, sosiaalisen mediassa on noussut esiin myös muita kommentteja. Osa kommentoijista toivoo, että kasseja tilaisivat vain vähävaraiset perheet. Keskusteluissa pohditaan myös, voiko kassin hakematta jättämisellä vaikuttaa vähävaraisten perheiden ruokakassien kokoon. On toivottavaa, että jokainen voi ilman painetta arvioida oman halukkuutensa sekä oikeutensa ruokakassiin. Tarpeita voi olla muistakin kuin taloudellisista syistä, opiskeluhuollon esimies Sari Ågren sanoo.

– Se, että joku jättää ruokakassin tilaamatta, ei tarkoita sitä, että toiset saisivat enemmän. Kaupunki ei voi lainsäädännöllisestä näkökulmasta rajata kassien saajia. Ruokakassi on kaikkien etäopetuksessa olevien lasten ja nuorten oikeus, kuten normaalioloissa kouluruokailukin on. Ketään ei saa syyllistää kassin hakemisesta, sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander sanoo.

Yksityiset opetuksen järjestäjät eli Normaalikoulu, Freinetkoulu ja Rauman englanninkielinen lastentarha järjestävät poikkeusolojen kouluruokailut itsenäisesti eivätkä kuulu kaupungin järjestämän jakelun piiriin.

Perheiden toivotaan seuraavan ensisijaisesti Rauman kaupungin viestintää ruokakasseihin liittyvissä asioissa.

Rauman kaupungin sosiaalipalvelut vastaavat perheiden tarpeisiin liittyvistä avustuksista. Myös lukuisat yhdistykset järjestävät ruoka-apua.

Huhti-toukokuun vaihteessa jaettavat ruokakassit tulee tilata sunnuntaihin 19.4. klo 14 mennessä. Tilauslomake löytyy osoitteesta www.rauma.fi/ruokakassit.