Hävikkiruoka-hanke toi toivottuja tuloksia ja uusia oppeja ruokapalveluihin

kouluruoka_nykyään

Rauman ruokapalvelut osallistui keväällä Luonnonvarakeskuksen Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hankkeeseen. Kolmeviikkoinen ruokahävikin mittausjakso suoritettiin maaliskuussa Nanun tuotantokeittiössä ja kolmessa Rauman kouluravintolassa. Mittaustulokset poikivat tärkeää tietoa koulujen nykyhetken ruokahävikkimääristä. Ruokahävikin seurantaa on toteutettu Raumalla jo pitkään, mutta hankkeen myötä saatiin käyttöön ajantasaisia tuloksia.

Luonnonvarakeskus loi hankkeen ajaksi Rauman ruokapalveluille oman pilvipalveluohjelman koulujen ruokalistojen perusteella. Ohjelmaan merkittiin aterioiden eri osat. Yksiköissä kirjattiin ohjelman avulla ylös, mitä ruokaa ja minkä verran ruokasalista jäi kulloinkin hävitettäväksi.

Rauman hävikkimäärät valtakunnallista tasoa

– Rauman palvelukeittiöiden hävikkitulokset ovat valtakunnallisella tasolla. Nanun tuotantokeittiössä on alkuvuodesta lähtien mitattu ruokahävikkiä pidemmällä aikajaksolla. Kun määriä kirjataan ylös, on korjausliikkeitäkin helpompi tehdä, ruokapalveluvastaava Anu Vidlund kertoo.

Suurin hävikkiruokamäärä syntyy tarjoilulinjastolta. Ruokalajista riippuen ruokahävikin määrä liikkuu Raumalla 5–20 prosentissa.

– Ruokahävikkiä seurataan kiloina, prosentteina, grammoina asiakasta kohden sekä hinnan perusteella. Kun hävikkimääristä pidetään kirjaa, on helpompi suunnitella tulevia ruokailuja ja ruokamääriä, Vidlund tarkentaa.

Ruokapalvelut ideoi kesäkuussa uusia toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi. Esiin nousi muun muassa oikean kokoisen kauhan käyttäminen tarjoilussa, tarjoiluastian pienentäminen tarpeen mukaan ruokailun loppuvaiheessa sekä tarkkuus tilausmäärissä.

Pohjoiskehän koulussa ja Papinpellon vuoropäiväkodissa minimoidaan hävikkiä uusin keinoin

Ruokapalveluilla on kaksi uutta, modernia yksikköä, joissa ruokahävikkiä minimoidaan uusin keinoin teknologian avulla. Molemmissa yksiköissä on käytössä Fredmanin omavalvontajärjestelmä, joka toimii älypuhelinsovelluksen avulla.

– Pohjoiskehällä ja Papinpellossa seurataan esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen lämpötiloja, ruokalinjaston ja ruokien lämpötiloja, tilatun ruuan sekä tähderuuan määrää sähköisesti älypuhelinsovelluksen avulla. Tiedot kirjautuvat heti ohjelmaan, johon myös terveystarkastajilla on pääsy, tuotantopäällikkö Eija Väinölä kertoo.

– Pohjoiskehän ja Raumanmeren kouluissa sekä Rauman lyseon lukiossa on käytössä myös niin kutsutut rasva-ankat, jotka annostelevat sopivan määrän levitettä leivälle. Rasvan hävikki pienenee ja hygienia paranee, Väinölä kertoo.