Ajankohtaista

Hevossuon jäteasemalle on avattu kompostipuutarha

Kompostipuisto Hevossuon jäteaseman pihapiirissä.

Hevossuon jäteasemalle on rakennettu kaikille avoin kompostipuutarha, joka tunnetaan raumalaisittain nimellä kompost trekoll. Puutarhasta löytyy yhdeksän kompostoria, joista viisi soveltuu ympärivuotiseen kompostointiin.

– Kompost trekollissa voi pitää tauon jätekuorman tyhjennyksen yhteydessä ja istahtaa tutkimaan kompostoinnin maailmaa. Uudessa puutarhassa on tarkoitus järjestää myös kompostointiin liittyviä neuvontatilaisuuksia, käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kertoo.

Puutarhan toivotaan madaltavan kompostoinnin kynnystä, sillä se on pienille kiinteistöille ympäristöystävällisin vaihtoehto biojätteen käsittelyyn.

– Kaikki esillä olevat kompostorit ovat käytössä, ja niitä täytetään yksi kerrallaan työntekijöiden kotoa tuomilla sekä kahvihuoneesta kerätyillä biojätteillä, jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki sanoo.

Puutarhan viihtyisyyttä on tarkoitus vielä parantaa ja valaistus sekä neuvontakyltit ovat työn alla. Lähistölle rakennetaan myös hyönteishotelli.

– Kompostointi tulee varmasti lisääntymään tulevina vuosina jätelakiuudistuksen myötä. Velvoite biojätteen erilliskeräyksestä tai kompostoinnista tulee voimaan vuonna 2024 kaikissa kiinteistöissä, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan taajamissa, Sillanpää toteaa.

Jäteaseman kompostipuutarhassa on esillä erilaisia ja eri hintaisia kompostoreja, joita on tällä hetkellä markkinoilla. Hevossuon jäteasema palvelee maanantaista perjantaihin klo 7–18 osoitteessa Hevossuontie 50.

Kompostipuisto Hevossuon jäteaseman pihapiirissä.