Ajankohtaista

Hj. Nortamon peruskoulun Erasmus-luokat siistivät Syväraumanlahden ympäristöä Itämeripäivän kunniaksi

Nuoret keräämässä roskia Syväraumanlahdella.

Erasmus-projektissa mukana olevat Hj. Nortamon peruskoulun 9D- ja 8G-luokat ottivat varaslähdön Itämeripäivään ja toteuttivat siivoustempauksen Itämeren hyväksi Syväraumanlahden ympäristössä maanantaina 23.8. Itämeripäivää vietettiin valtakunnallisesti torstaina 26.8.

Oppilaat virittäytyivät Itämeripäivän tunnelmaan Merijakamolla ja Syväraumanlahden ympäristössä. Erasmus-luokkien oppilaat keräsivät roskia ja kiinnittivät huomiota ympäristön siisteyteen. Muita Itämeripäivän teemaan sopivia aktiviteetteja olivat saunominen Löylymestarin saunatiloissa, uiminen ja pienten roskisten koristelu.

Luokkien kesken pidetään koko tulevan lukuvuoden ajan pieniä kisoja, joista yksi oli Merijakamolla pidetty roskienkeruukilpailu. Riku Räsänen Suomen Elämyspalvelu Oy:stä on mukana Itämeren suojelutyössä ja palkitsee voittajaluokan keväällä elokuvaelämyksellä.

Siivoustempauksen tavoitteena oli kerätä mahdollisimman paljon roskia – tavoite täyttyi yhtä hyvin kuin jätesäkitkin. Yleisimpiä kerättyjä roskia olivat tupakantumpit, nuuskapussit, muovijäte, kasvomaskit ja pahvi. Esimerkiksi yksi viiden hengen ryhmä keräsi yli 600 tupakantumppia rannan läheisyydestä. Rauman kaupungin Wihertoimi tarjosi nuorille käyttöön tarvittavat siivousvälineet.

Päivän aikana lounaaksi nautittiin teeman mukaisesti lohisoppaa. Myöhemmin päivällä paikalle sattui sopivasti myös geologinen tutkimusalus Geomari, johon luokat pääsivät tutustumaan. Alus tutkii merenpohjaa ympäri Suomea.

Erasmus-projekti on monelle erityinen mahdollisuus.

– Tämä on hieno kokemus, kun pääsee mukaan sellaisiin juttuihin, joihin kaikki eivät pääse ja voi samalla pelastaa Itämerta. Itämeren siisteys on tärkeää, koska se merkitsee paljon monille sen lähellä asuville ihmisille ja siellä on kiva harrastaa erilaisia aktiviteetteja, eräs 9D-luokan oppilas sanoo.

Luokat ovat mukana Erasmus-projektissa, jossa on mukana 5 eri maata. Projektin aiheena on vesi ja meri. Mukana olevat maat ovat Suomi, Saksa, Kreikka, Italia ja Espanja.

Teksti: Sofia Kartano, Malla Tuominen ja Minka Seppälä, Hj. Nortamon peruskoulu
Kuvat: Jarno Suominen, Hj. Nortamon peruskoulu

Nuoret keräämässä roskia rannalta. Geomari-alus. Nuoret tutustumassa Geomari-alukseen. Nuoret keräämässä roskia Suvitien ympäristöstä.