Ajankohtaista

Hj. Nortamon peruskoulun kuntotutkimus valmistui

Hj. Nortamon peruskoulun rakennetekninen kuntotutkimus on valmistunut. Koulun C-osan rakenteet tutkittiin syksyllä 2016 ja A- ja B-osien rakenteet kesällä 2017. Tutkimuksen tarkoituksena oli rakennuksen peruskorjauksen valmistelu ja tiloissa esiintyneiden sisäilmaoirehtimisten syiden selvitys. Kuntotutkimuksen suoritti Tehokuivaus Oy.

Kuntotarkastuksessa tutkittiin rakennuksen ala- ja yläpohja sekä ulkoseinärakenteet. Lisäksi selvitettiin rakenteissa mahdollisesti esiintyvää kosteutta.

‒ Tutkimuksen tuloksena muutamista kohdista löytyi kohonneita mikrobiarvoja ulkoseinäeristevillasta ja kellarikerroksen alapohjan eristemateriaalista. Osassa sisätiloja käytetyn huokoisen alakattomateriaalin havaittiin aiheuttavan tunkkaista hajua. Lisäksi todettiin ulkoilman vuotokohtia muun muassa ikkunapuiden välissä sekä lattian ja seinärakenteen rajapinnoissa, rakennuttajapäällikkö Kimmo Salminen kertoo.

‒ Rakenteista otettujen materiaalinäytteiden perusteella mikrobivaurioita ei todettu olevan laajoilla alueilla. Vauriot keskittyvät rakennealueille, jotka ovat korjattavissa peruskorjauksen yhteydessä. Näille rakenteiden vaurioitumisille oli löydettävissä selkeä syy, rakennusterveysasiantuntija Saija Hokkanen Tehokuivaus Oy:stä toteaa.

Rakennuksessa on tehty korjaustoimenpiteitä kesän aikana. Muun muassa alakattomateriaaleja on korvattu uudella materiaalilla. Korjauksia jatketaan mahdollisuuksien mukaan käynnissä olevan lukuvuoden aikana. Kuntotutkimuksen tulokset huomioidaan peruskorjauksen toteutuksessa.

Peruskorjaus sekä kansalaisopiston ja musiikkiopiston laajennukset on tarkoitus aloittaa kesällä 2018. Töiden arvioidaan kestävän kaksi vuotta. Koulutoiminta siirtyy aiemmin suunnitellun mukaan peruskorjauksen ajaksi väistötiloihin, jotka tullaan sijoittamaan koulun lähistölle.

Hj. Nortamon koulu on rakennettu kolmessa vaiheessa. A-osa on valmistunut 1962, B-osa 1965 ja C-osa 1978. Koulun A- ja B-osa peruskorjattiin osittain vuonna 2007, jolloin muun muassa ilmanvaihto uusittiin kokonaan. C-osan ilmanvaihto on alkuperäinen vuodelta 1978.

Hj. Nortamon peruskoulussa työskentelee 457 oppilasta ja 53 henkilökuntaan kuuluvaa.