HKScanin Rauman yksikkö vihittiin käyttöön

HKScan Oyj:n lehdistötiedote 18.8.2017:

HKScanin Rauman siipikarjatuotteita valmistava yksikkö vihittiin käyttöön

Suomalaisten rakastaman Kariniemen tarina jatkuu moderneissa tiloissa

HKScanin historian merkittävimpiin lukeutuva investointi saavuttaa tärkeän virstanpylvään, kun siipikarjatuotteisiin erikoistunut yksikkö vihittiin käyttöön perjantaina 18. elokuuta Rauman Lakarissa. Vihkijöinä toimivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski sekä HKScanin hallituksen puheenjohtaja Mikko Nikula ja toimitusjohtaja Jari Latvanen. Strategisen investoinnin arvo on yli 80 miljoonaa euroa.

Strateginen investointi vahvistaa HKScanin kilpailukykyä, tukee alkutuotantoa ja työllisyyttä

Uusi tehokas yksikkö parantaa HKScanin kilpailukykyä ja koko tilalta haarukkaan -ketjun kannattavuutta. Investointi tukee lisäksi suomalaista broilerin kasvatusta ja ylläpitää työllisyyttä.

Rauman moderni yksikkö on yksi merkittävimmistä investoinneista Suomen elintarviketeollisuudessa. ”Me saamme käyttöömme markkinoiden uusimman teknologian, mikä luo mahdollisuuksia kehittää entistä innovatiivisempia Kariniemen®-uutuustuotteita HKScanin koti- ja vientimarkkinoille. Tämä parantaa edellytyksiämme kasvuun ja vahvistaa markkina-asemaamme merkittävästi HKScanille strategisesti tärkeässä tuotekategoriassa. Haluamme tarjota kuluttajille maistuvan ja vastuullisen arjen”, sanoo HKScanin toimitusjohtaja Jari Latvanen. ”Lisäkapasiteetti tuotteiden valmistuksessa antaa broilerin kasvattajille mahdollisuuden laajentaa tuotantoaan sekä kehittää liiketoimintaansa”.

Yksikön rakentaminen käynnistyi vuoden 2016 alussa ja projekti on edistynyt alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Tällä hetkellä Raumalla on käynnissä testivaihe ja tavoitteena on saada tuotanto täyteen vauhtiin kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Innovatiivisia ja aiempaa viimeistellympiä Kariniemen®-tuotteita

Rauman yksikkö tarjoaa HKScanille mahdollisuuden pitää Kariniemen®-tuotteet kehityksen kärjessä, kuten tähänkin asti. Kariniemen® on kanatuotteiden edelläkävijä ja tietää tarkkaan, mitä kuluttajat haluavat. Tänä vuonna 25 vuotta täyttänyt suomalaisten rakastama Kariniemen®-hunajamarinadi saa seurakseen seuraavan sukupolven uutuudet, jotka ovat entistäkin laadukkaampia ja käsin viimeisteltyjä. Ensimmäiset tuotteet lanseerataan kuluttajille ensi vuoden alkupuolella. Monipuolisen lähiruokavalikoiman ensimmäisinä uutuuksina lanseerataan mm. täysin uudentyyppinen Kariniemen® Kananpojan -tuoteperhe, joka sopii niin kiireiseen arkeen kuin vaativampaankin herkutteluhetkeen. Tuotteissa yhdistyvät erinomainen maku, helppokäyttöisyys ja laatu sekä ulkonäkö. Erityistä premium-laatua etsiville ruoanlaittajille tarjotaan myös viimeisteltyjä naturel-tuotteita.

Kariniemen® kunnioittaa eläinten hyvinvointia ja ympäristöä

Euroopan moderneimman siipikarjayksikön suunnittelussa ja toteutuksessa on kiinnitetty huomiota erityisesti eläinten hyvinvointiin ja toiminnan ympäristötehokkuuteen.

Kaikki Raumalle tulevat broilerit ovat suomalaisia ja tulevat läheltä, keskimäärin 70 km etäisyydeltä. HKScan on tehnyt yhteistyötä eläinten hyvinvointiin perehtyneiden asiantuntijoiden kanssa eläinten käsittelytilojen suunnittelussa. Tiloissa on mm. ilmastoinnin, lämpötilojen ja valaistuksen osalta olosuhteet, joissa yksikköön saapuvat linnut pysyvät rauhallisena koko prosessin ajan. Lisäksi käsittelyvaiheita on vähennetty.

Ympäristövastuun osalta Rauman yksikössä on otettu huomioon materiaali-, energia- ja ympäristötehokkuuden näkökulmat kaikissa hankinnoissa. Energiatehokkuutta on kasvatettu prosessien hukkalämpöä hyödyntävän lämmön talteenottojärjestelmän avulla. Yksi laitoksen suunnittelun lähtökohdista on ollut kokonaispäästöjen minimoiminen. Tähän päästään hyödyntämällä uutta tekniikkaa ja energiatehokkaita tuotantolinjoja. Tuotantolaitoksen päälämmönlähteenä on kaukolämpö. Se on tuotettu 90 prosenttisesti uusiutuvalla biopolttoaineella.

Kiertotaloustavoitteet ovat myös olleet merkittävässä osassa Rauman investoinnissa. Sivuvirtojen tehokkaammalla talteenotolla ja paremmalla hyödyntämisellä kehitetään liiketoimintaa ja parannetaan ympäristötehokkuutta. Elintarvikekäyttöön sopivia jakeita (esim. broilerin sisäelimet ja varpaat) hyödynnetään vientimarkkinoilla, erityisesti Aasiassa.

Ammattilaisten artesaaniote kuluttajan hyväksi

Rauman yksikön tehokkuus antaa mahdollisuuden keskittyä tuotteissa viimeistelyyn ja laadun kasvattamiseen. ”Olemme halunneet panostaa kuluttajan arjen helpottamiseen. Raumalla työskentelevät ammattilaisemme on koulutettu käyttämään uusia tuotantolaitteita kesän aikana. Ja vaikka olemme nostaneet automaatiotasoa merkittävästi ja ottaneet käyttöön uutta teknologiaa, olemme samaan aikaan halunneet säilyttää artesaaniotteen – ammattilaisemme tarkastavat kaikki pakkauksiin tulevat kanapalat”, kertoo HKScanin tuotannosta vastaava johtaja Aki Laiho. HKScan työllistää Raumalla n. 450 ammattilaista, joista n. 300 työskentelee tuotannossa.

Rauman yksikön suunnittelussa ja toteutuksessa on laitettu erityistä painoa myös työntekijöiden työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin varmistamiseen. Työolojen ja työskentelytapojen kehittämiseen ovat HKScanin oman henkilöstön ohella osallistuneet Työterveyslaitoksen asiantuntijat.

Vastuullisuusfaktoja siipikarjan hyvinvoinnista ja terveydestä HKScanin tuotantoketjussa

 

HKScanin Rauman yksikkö munankuoressa

Yleistä

  • Rakentaminen käynnistyi tammikuussa 2016, yksikkö valmistuu käyttökuntoon vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä ja korvaa sen jälkeen HKScanin Eurassa sijaitsevan tuotantolaitoksen.
  • Pinta-ala: n. 23 000 m2
  • Henkilöstöä: n. 450, josta tuotannon työntekijöitä n. 300
  • Käsittelymäärä: Yli 150 000 suomalaista lintua päivässä. Tuotantomäärän kasvu Euraan verrattuna on n. 30 %.
  • Tuotteet: Kuluttajan arkea helpottavia suomalaisia Kariniemen®-tuotteita yli puoli miljoonaa pakkausta päivässä.
  • Suomalaista lähiruokaa: broilerit tuodaan Raumalle keskimäärin 70 km etäisyydeltä.
  • Yksikkö keskittyy erityisesti laadukkaiden artesaanitason kuluttajan arkea helpottavien tuotteiden valmistukseen.
  • Keskeiset yhteistyökumppanit Suomesta: SRV ja Ramboll (rakennusurakka ja suunnittelu), Sweco (konsultointi ja valvonta), MesMec (MDM-laitteisto), Orfer (lähettämö) Asitek (automaatioratkaisut), Bilfinger (prosessisähköistys), Fennowater (jätevesilaitos) ja Sataservice (kunnossapitopalvelut).
  • Keskeisimmät tuotantolinjastojen toimittajat: teurastuslinja – Linco Food Systems Ltd, leikkuulinjasto – Meyn Food Processing Technology, ja pakkuulinjasto – Ishida Ltd

Energiatehokkuus ja ilmastopäästöjen minimointi

  • 100 % uusiutuvan kaukoenergian käyttö (biopolttoaineista)
  • Lämpöenergian tuotto omalla lämpölaitoksella (nestekaasu)
  • Hukkalämmön talteenottojärjestelmä
  • Laitteiden energialuokitukset
  • Pakkaus- ja tainnutuskaasujen osittainen kierrätysmahdollisuus
  • Tehokas logistiikan kuljetussuunnittelu ja ajoneuvojen päästönormien tarkkailu

Vesipäästöjen minimointi

  • Kaksivaiheinen jäteveden puhdistus
    – Kemiallis-mekaaninen puhdistus – syntyneet erottelujakeet uusiokäyttöön;
    – Biologinen puhdistus ulkoisessa jätevedenpuhdistamossa – jätevesi toimii hiililähteenä typenpoistoprosessissa
  • Jäte- ja hulevesiviemärien sulkulaitteisto ongelmatilanteiden varalta