Ajankohtaista

Iltasoitto soi tänäkin vuonna Pitsiviikolla kaupungintalon tornista

Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa esitellään Pitsiviikon ohjelmanjärjestäjiä.

Raumalla kesäiltoina kuultavalla iltasoitolla on pitkät perinteet. E. Boreniuksen säveltämä ja Hj. Nortamon sanoittama Merimiäste läksilaul kuullaan Rauman puhallinorkesteriyhdistyksen trumpetistin tulkitsemana.

Joka keskiviikko iltakahdeksalta kaupungintalon tornista soitettavaa iltasoittoa on kuultu jo vuodesta 1962. Pitsiviikolla iltasoittoa kuullaan joka ilta ja kesän viimeinen iltasoitto soitetaan Pitsiviikon päätöspäivänä, heinäkuun viimeisenä sunnuntaina.

Tänä kesänä iltasoitosta vastaa Taru Varjo, jolle tämä on jo kolmas kesä vähän erilaisessa kesätyössä.

– On hienoa, että olen saanut tehdä tätä jo monta vuotta ja että minua on pyydetty soittajaksi aina uudelleen.

Tarun hymyilee leveästi, kun hän puhuu iltasoitosta. Soittajasta paistaa innostus musiikkia kohtaan.

– Eihän tämä paljoa aikaa vie, mutta minulle tämä on yksi parhaista kesätöistä. Torniin on kiva päästä soittamaan. Enkä edes ajattele, että tämä on työtä.

Iltasoitto kestää yhden kappaleen verran. Joskus käy niin, että pari minuuttia yli kahdeksan, kun Taru jo laskeutuu alas tornista, alhaalla on ihmisiä ihmettelemässä, missä iltasoitto viipyy. Silloin Taru toivottaa kuulijat tervetulleeksi seuraavana soittokertana.

Pitsiviikolla, ja varsinkin Mustan pitsin yönä, Tarun kuulijakunta kasvaa.

– Moni sovittaa Pitsiviikolla iltasoiton kuuntelun aikatauluihinsa. Varsinkin Mustan pitsin yönä melkein kaikki raumalaiset ovat liikkeellä, joten heidän on helppo tulla kuuntelemaan iltasoittoa Kanalinrantaan. Mustan pitsin yönä on hienoa soittaa kaupungintalon tornista, kun kadut ovat täynnä ihmisiä. Tunnelma on aivan erilainen kuin muina soittopäivinä.

Haastatteluhetkellä Kanalin partaalla on ihmisiä kuuntelemassa iltasoittoa. Tarun soiton päätyttyä alhaalta kuuluu taputusta ja osa kuulijoista vilkuttaa soittajalle. Iltasoitto on hieno ja ainutlaatuinen perinne ja se kuuluu tärkeänä osana Rauman kesään.

Iltasoitto kuullaan heinäkuussa joka keskiviikko ja Pitsiviikolla joka päivä kello 20.00.