Ajankohtaista

Jännittävän Mnuu Huki -äänestyksen tuloksena toteutetaan kolme ehdotusta

osallistava budjetointi kuvituskuva

Mnuu huki eli osallistuvan budjetoinnin äänestyksen voittaja ratkesi viime hetkillä Hj.Nortamon koulupihan istumapaikkojen hyväksi. Se sai ääniä 110 kappaletta ja voitti yhdellä äänellä toiseksi sijoittuneen ehdotuksen liikennepuistoon tehtävistä suojatie- ja liikennevaloista sekä pienoisrakennuksista. Talousarvioon varattu 30 000 euron rahasumma riittää vielä kolmanneksikin tulleen ehdotuksen toteuttamiseen. Kadunvarsiroskisten uusiminen kannellisiksi sai 50 ääntä.

Voitosta kamppailtiin viimeiseen äänestyspäivään saakka ja lopulta Hj.Nortamon koulupihaa ja liikennepuistoa koskevat ehdotukset erottuivat selkeiksi suosikeiksi. Liikennepuisto johti äänestystä pitkään mutta viimeisenä äänestyspäivänä Hj.Nortamon koulupiha rynnisti viidenneltä sijalta kärkeen ja piti paikkansa loppuun saakka yhden äänen marginaalilla.

Ääniä annettiin yhteensä 497 kappaletta ja yli 90 prosenttia niistä tuli oikeusministeriön otakantaa.fi –palvelun sähköisellä äänestysalustalla. Paperiääniä annettiin yhteensä 40 kappaletta.

─ Äänestys ei ollut niin vilkasta kuin odotimme, mutta ei tämä pilottihankkeelle ihan huonokaan tulos ole. Loppua kohti äänestyksestä tuli peräti jännittävä, pilottihanketta luotsaava talousjohtaja Fredrik Lindström kertoo.

Kolmen kärkihankkeen suunnittelu käynnistetään teknisellä toimialalla ripeästi, sillä rahat toteutuksiin on varattu kuluvan vuoden talousarvioon eli ideat pitää toteuttaakin vielä tänä vuonna. Myös toteutuksen suunnittelussa osallistetaan kohderyhmiä mahdollisuuksien mukaan.

─ Pyrimme pitämään koko prosessin osallistavana loppuun saakka. Esimerkiksi Hj.Nortamon koulupihan istumapaikkojen suunnitteluun otamme mukaan nuoria koulusta ja nuorisovaltuustosta ja liikennepuiston suunnitteluun kutsumme Lasten parlamentin jäseniä, Lindström kertoo.

Kaupunki sai äänestyksen aikana palautetta oikeusministeriön otakantaa.fi –palvelun toimimattomuudesta ja vaikeakäyttöisyydestä. Äänestäjän piti rekisteröityä palveluun ennen äänen antamista ja rekisteröityminen koettiin hankalaksi.

─ Saimme jonkin verran palautetta siitä, että äänestysalusta ei ole käyttäjäystävällinen. Todennäköisesti käytämme ensi vuonna jotain muuta palvelua tai omia nettisivujamme tähän tarkoitukseen. Muutenkin arvioimme ja kehitämme koko prosessia tämänvuotisen pilotoinnin pohjalta. Esimerkiksi ideointivaihe on syytä käynnistää heti vuoden alussa. Kaupunginvaltuusto tietysti päättää, myöntääkö se tähän tarkoitukseen määrärahaa ensi vuodelle, mutta kokemukset ovat olleet niin hyviä, että tulen lämpimästi suosittelemaan osallistuvan budjetoinnin jatkamista, Lindström lupaa.