Ajankohtaista

Jellingistä ensimmäinen Pohjoismaisen maailmanperintöpalkinnon voittaja

kiertopalkinto_rami_nummelin_studio_kuvataivas

Pohjoismainen Maailmanperintöyhdistys palkitsi tanskalaisen Jellingin maailmanperintökohteen ohjaus- ja yhteistyöryhmät Pohjoismaisella maailmanperintöpalkinnolla 3.9.2019 Tukholman kaupungintalolla. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa.

Palkittuja ryhmiä edustavat muun muassa Vejlen kunta, Jellingin kirkko ja Tanskan kansallismuseon Jellingin kohde. Kohteeseen kuuluvat Jellingin hautakummut, riimukivet ja kirkko. Hautakummut ja toinen riimukivistä ovat vaikuttavia esimerkkejä pakanallisesta pohjoismaisesta kulttuurista. Toinen riimukivistä ja kirkko kuvastavat kristinuskon tuloa Tanskaan 1100-luvulla.

Yhdistyksen puheenjohtajan Birgitte Sidenius Bjerg Lampin mukaan voittaja on osoittanut, miten Unescon maailmanperinnön säilyttäminen edellyttää yhteisön osallistumista ja osallistamista sekä vahvaa yhteistyötä kansalaisten, koulujen, oppilaitosten, kirkon, yhdistysten, yritysten ja päättäjien välillä. Yhteistyö, keskinäinen luottamus, osallisuus ja intohimo ovat välttämättömiä maailmanperinnön vaalimisessa.

Jellingin kohteen koordinaattori Kirsten Thøgersen kertoo olevansa erittäin ylpeä koko tiimistä, jolle palkinto osoitettiin.

– Olemme saavuttaneet yhteisellä kovalla työllä hyviä tuloksia ja tämä palkinto kuuluu kaikille tähän työhön osallistuneille, Kirsten Thøgersen iloitsee.

Pohjoismaissa on vahva sitoutuminen ja usko demokratiaan, kansalaisyhteiskuntaan ja yhteisön osallistumiseen. Pohjoismaisen maailmanperintöpalkinnon tarkoituksena on tuoda esiin ja muistuttaa pohjoismaisten maailmanperintökohteiden ja niiden sidosryhmien tekemästä työstä sekä sitouttaa eri osapuolia kohteen erityisarvojen vaalimiseen.

Rauman kaupunki lahjoitti jaetun kiertopalkinnon ja siihen liittyvän kunniakirjan Pohjoismaiselle yhdistykselle vuonna 2017. Arkkitehtien Henri Raition ja Mervi Tammen suunnittelema teos koostuu jalava- ja kupariosasta. Puuosan pintastruktuuri viittaa perinteiseen piilukirveen työstöjälkeen. Käsittelemättömän kuparin patinoituminen kertoo ajan kulusta. Kuparilaattaan kaiverretaan vuosittain palkinnon saavan tahon nimi. Nimet patinoituvat ajan myötä ja uusin kaiverrus erottuu kirkkaimpana.

Puheenjohtaja Birgitte Sidenius Bjerk Lamp uskoo uuden palkinnon olevan tärkeä kannustin kaikille maailmanperinnön parissa työskenteleville.