Ajankohtaista

Kaikille avoin äänestys ratkaisee, mitkä kuntalaisten ideat Raumalla toteutetaan

osallistava budjetointi kuvituskuva

Rauman kaupungin kokeilu osallistuvasta budjetoinnista on edennyt äänestysvaiheeseen. Torstaina 12.8. kello 10 avataan kaikille raumalaisille ja Rauman asioista kiinnostuneille mahdollisuus äänestää, mitkä viidestätoista kuntalaisten ideoimasta hankkeesta toteutetaan tänä vuonna. Käytettävissä on yhteensä 30 000 euroa.  Äänestys toteutetaan otakantaa.fi –palvelussa ja se kestää 23.8. saakka.

Nyt äänestettävinä olevat ehdotukset on valittu suuresta määrästä kuntalaisten lähettämiä ideoita. Alkukesällä toteutetussa vapaassa ideointivaiheessa Rauman kaupunki sai lähes sata ideaa, joista nuorisovaltuusto, ikäihmisten neuvosto ja vammaisneuvosto valitsivat äänestykseen 15 kriteerit täyttävää, toteuttamiskelpoista ideaa. Äänestää saa vain kerran ja vain yhtä ideaa.

─ Useimmat ideat liittyvät raumalaisten vapaa-aikaan ja matkailijoiden palveluihin tai parantaisivat sosiaalista elämää ja hyvinvointia tai kohentaisivat entisestään kaupunkikuvaa. Tärkein kriteeri äänestyskierrokselle pääsyssä oli toteuttamiskelpoisuus. Hankkeen tai idean pitää olla toteutettavissa vielä tämän vuoden kuluessa, arvioitujen kustannusten pitää olla suhteessa käytettävään kokonaissummaan ja toteuttaja pitää löytyä, talousjohtaja Fredrik Lindström kertoo.

Päätösvalta alusta loppuun kuntalaisilla

Raumalla osallistuva budjetointi haluttiin toteuttaa mahdollisimman pitkälle kuntalaisten ehdoilla. Kaikki ideat ovat raumalaisten tai Rauman asioista kiinnostuneiden esittämiä ja lopullisesta paremmuusjärjestyksestä päättävät äänestäjät.

─ Olin tyytyväinen saapuneiden ideoiden määrään ja toivon, että äänestyskin kävisi vilkkaana. Koskaan aiemmin ei Raumalla ole näin laajaa suoran kuntalaisvaikuttamisen mahdollisuutta talousarviovarojen käytöstä ollut, joten nyt kannattaa käydä äänestämässä. Samalla kun äänestää omaa suosikkiaan, antaa äänensä myös osallistuvan budjetoinnin jatkumiselle Raumalla, Lindström vinkkaa.

Äänestäminen toteutetaan otakantaa.fi –palvelussa, josta se löytyy osoitteella www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/640/. Äänestäminen vaatii palveluun rekisteröitymisen. Lisätietoja osallistuvasta budjetoinnista ja linkki äänestykseen löytyy myös kaupungin sivuilta www.rauma.fi/osallistuva-budjetointi. Äänestää voi myös paperilomakkeella Palvelupiste Pyyrmanissa sekä Lapin ja Kodisjoen kirjastoissa.

Kokeilu osallistuvasta budjetoinnista lähti liikkeelle perussuomalaisten valtuustoryhmän viime vuonna tekemästä aloitteesta. Raumalla osallistuvaa budjetointia kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa. Pilotoinnin tavoitteena on kerätä kokemuksia tulevia vuosia varten ja kehittää juuri Raumalle sopiva malli.