Ajankohtaista

Karttapalvelu kokoaa kartat ja palvelut samaan paikkaan

Kuvakaappaus Rauman karttapalvelusta.

Rauman kaupungin karttapalvelu uudistettiin vuosi sitten. Erityisesti huomiota kiinnitettiin mobiilikäytettävyyteen ja palvelun esteettömyyteen. Käyttäjiltä toivotaankin ideoita ja kehitysehdotuksia karttapalvelun ja sen sisällön parantamiseksi. Vuoden aikana on ratkottu satunnaisia käytettävyysongelmia tapauskohtaisesti ja pidetty palvelua ajan tasalla.

Yksi merkittävä viime vuoden uudistus palvelussa oli aineistotasojen päällekkäin asettelun mahdollistaminen. Karttapalvelussa voi tarkastella esimerkiksi viisikymmentä vuotta vanhaa karttaa taustalla ja asettaa päälle nykyistä rakennuskantaa kuvaavan kantakartan. Kyseinen toiminto on edelleen hyvin edistyksellinen.

Palvelun käytettävyyttä tutkittiin ennen uudistusta tarkkaan – karttapalvelun sisältö on sama niin verkko- kuin mobiiliversiossa. Mobiiliversiossa ulkoasua on yksinkertaistettu. Palvelu toimii hyvin niin tietokoneella, tabletilla kuin älypuhelimellakin.

Vanhat ilmakuvat kiinnostavat

Rauman kaupungin paikkatietoasiantuntija Eero Ämmälän näkemyksen mukaan karttapalvelua käytetään yleisimmin vanhojen ilmakuvien katseluun. Myös perinteinen opaskartta on suosiossa.

– Hakutoiminnolla on helppo hakea kartalta niin osoitteita, kiinteistörajoja kuin kaupungin alueen palveluita. Karttapalvelusta löytyy myös esimerkiksi vapaat tontit suoraan kartalta ja tarkat tiedot kaavoista, Ämmälä kertoo.

Palvelusta löytyy myös tärppiosio – tiedätkö missä on Rauman korkein kohta tai kaupungin eteläisin kolkka?

– Olemme keränneet palveluhaun hyöty ja hupi -kohtaan ajan mittaan kertyneitä hauskoja tärppejä.

Karttapalvelun ohjelmistoa ei ole tarkoitus lähivuosina uudistaa, mutta aineiston osalta suunnitelmissa on lisätä historiallisten ilmakuvien määrää sitä mukaan kun niitä saadaan digitaaliseen muotoon.

– Karttoihin tehdään muutoksia tarpeen mukaan ja ideoita sisällön kehittämiseksi otetaan mieluusti vastaan, Ämmälä sanoo.

Ideoita voi esittää kaupungin palautepalvelun kautta.

Piirrä merkkisi kartalle

Karttapalvelua voi hyödyntää myös omiin tarkoituksiin. Kartalle voi asettaa merkintöjä ja kirjoittaa niille lisätietoja, esimerkiksi rakentamissuunnitelmia, suunnistusrasteja tai retkiohjeistuksia. Havainnepiirrokset halutulla karttakuvalla voi jakaa eteenpäin karttalinkin avulla.