Ajankohtaista

Käsien pesu on tehokas keino ehkäistä flunssa- ja vatsatautitartuntoja

kasien pesua kraanan alla, hygienia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 2008–2017 tekemässä Stopflunssa-tutkimuksessa on osoitettu, että käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla on toimiva keino ehkäistä flunssa- ja vatsatautitartuntoja kotona ja työpaikoilla.

Tutkimuksessa todettiin myös, että etanolipohjaisen käsihuuhteen käyttö ilman edeltävää käsien pesua ei vähentänyt merkittävästi tutkimuksen piiriin kuuluneita tartuntoja. Tulokset viittaavat siihen, että käsihygieniaa tulisi tehostaa flunssa- ja vatsatautiepidemiakausien aikana.

Kädet tulee pestä vedellä ja saippualla aina käsien likaantuessa, esimerkiksi WC:ssä käynnin jälkeen, ennen ruokailua tai ruoan valmistamiseen ryhtymistä sekä niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen.

Vatsatauteja aiheuttavat useat eri virukset. Norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia ja aiheuttavat usein vatsatautiepidemioita.

Noroviruksen itämisaika on noin 12–48 tuntia. Oireena on ripulia ja/tai oksentelua, vatsakipua, ja toisilla lämpöilyä. Noroviruksen voi sairastaa myös oireettomana.

Oireiden kesto on yleensä 12–72 tuntia, mutta ne voivat kestää viisikin vuorokautta. Tartunnan saaneet voivat tartuttaa muita jo ennen oireiden alkamista ja jopa viikkoja oireiden päättymisen jälkeen.

Norovirus tarttuu erittäin herkästi kosketustartuntana suoraan tai pintojen välityksellä sekä aerosolitartuntana oksennuksesta tai ripulista. Virus sietää myös hyvin puhdistus- ja desinfektioaineita.

Flunssan leviämistä voi ehkäistä noudattamalla seuraavia ohjeita:
• Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla kun yskit tai aivastat.
• Älä yski tai aivasta käsiisi!
• Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
• Pese yskimisen, aivastamisen ja niistämisen jälkeen kädet huolellisesti.