Ajankohtaista

Koronarajoitukset tiukentuvat Raumalla – yläkoulut siirtyvät etäopetukseen 4.3. alkaen

Raumanmeren koulu

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä kokoontui torstaina 25.2. ja otti kantaa Suomen hallituksen linjaukseen poikkeusolojen toteamisesta sekä leviämisvaiheen alueiden asettamisesta kolmen viikon mittaiseen sulkutilaan 8.3. alkaen. Sulkutilan aikana toisen asteen opetus ja perusopetuksen yläluokat siirretään etäopetukseen. Myös yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

Kaupungin johto suosittelee ohjeiden tiukkaa noudattamista

Kaupungin koronajohtoryhmä kokoontui perjantaina 26.2. ja kävi läpi tartuntatautilain velvoitteet ja alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän Raumaa koskevat suositukset. Rauman kaupunki suosittelee, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä ja julkisissa tilaisuuksissa noudatetaan 6 henkilön enimmäismäärää. Kaupunki toivoo jokaisen raumalaisen noudattavan näitä suosituksia.

– Rauman koronatilanne on todella vakava. Teemme kaupunkina kaikkemme tilanteen parantamiseksi ja edellytämme vastuullista toimintaa kaikilta yrityksiltä, yhteisöiltä, raumalaisilta ja työntekijöiltä, kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen painottaa.

Rauman yläkoulut etäopetukseen

Rauman yläkoulut siirtyvät etäopetukseen 4.–28.3. Etäopetus ei koske 1.–6.-luokkia sekä valmistavan opetuksen ja erityisen tuen oppilaita. Myös taiteen perusopetus siirtyy etäopetukseen yläkouluikäisten ja sitä vanhempien oppilaiden osalta. Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien harrastustoiminta keskeytetään 1.–28.3.

Lisäksi nuorisotilat pidetään kiinni 1.–28.3. Rauman nuorisopalvelut siirtyy käyttämään yhteisöpalvelu Discordia, josta nuoriso-ohjaajat tavoittaa 2.3. alkaen tiistaisin ja torstaisin klo 14–17. Discord-palvelimella voidaan järjestää esimerkiksi erilaisia keskusteluja, tietovisoja ja etätapaamisia.

Etäopetukseen siirtyville yläkoulujen oppilaille tullaan jakamaan ruokaa etäopetuksen ajan. Asiasta tiedotetaan tarkemmin oppilaille ja heidän vanhemmilleen ensi viikon alussa. Etäopetuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että yläkoulun oppilaat osallistuvat opetukseen 1.–3.3. ennen etäopetukseen siirtymistä, jolloin heille annetaan lisätietoa käytännön asioista.

Musiikkiopisto tiedottaa erikseen niitä oppilaita, joita etäopetus koskee.

Tilanne Rauman kouluissa on ollut pandemian keskellä rauhallinen viime viikkojen altistumisista huolimatta. Mikäli oppilaiden vanhemmilla tai huoltajilla on kysymyksiä tai huolia etäopetukseen liittyen, pyydetään heitä olemaan yhteydessä oman koulunsa rehtoriin.

Yläkouluikäisten harrastustoiminta keskeytetään

Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien harrastustoiminta keskeytetään 1.–28.3. Rauman kaupunki noudattaa suositusta omassa toiminnassaan ja ohjeistaa asiasta myös alueen urheiluseuroja. Sisäliikuntatilat pidetään edelleen kiinni, mutta ulkoliikuntapaikoilla voi harrastaa omaehtoista liikuntaa.

Alakouluikäisten ja sitä nuorempien harrastustoimintaa voidaan jatkaa huomioiden turvavälit ja lähikontaktien välttäminen. Kilpailuja tai esiintymisiä yleisölle ei tule kuitenkaan järjestää. Ottelut ja kilpailut on pidettävä asuinkaupungin sisällä. Harrastustoimintaa kehotetaan järjestettävän mahdollisuuksien mukaan ulkona.

Suositus harrastustoiminnasta ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

Aikuisten harrastustoiminta suositellaan keskeytettävän koko Satakunnassa 1.–28.3. Myös yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan suosituksia.

Ylioppilaskirjoitusten järjestäminen

Koronatilanteen vuoksi sekä ylioppilaskirjoitusten turvaamiseksi Rauman Lyseon lukio on etäopetuksessa 31.3. saakka. Lukio tiedottaa käytännön järjestelyistä opiskelijoita. Karanteenissa oleville ylioppilaskokelaille ei järjestetä erillismahdollisuutta osallistua kirjoituksiin. Kirjoitusten järjestämisessä toimitaan Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeiden mukaisesti.

Rauman kaupunki kehottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneita opiskelijoita asettumaan omaehtoiseen karanteeniin kaksi viikkoa ennen kokeiden alkua. Lisäksi on tärkeää noudattaa huolellisesti hygieniaohjeita ja suosituksia turvaväleistä ja maskin käytöstä.

Varhaiskasvatus edellyttää huoltajilta maskin käyttöä

Alakoulut ja varhaiskasvatus jatkavat lähiopetuksessa. Sivistystoimiala muistuttaa, että sairasta lasta ei saa viedä päiväkotiin, kouluun tai harrastuksiin. Vähäistenkin oireiden ilmaantuessa on jäätävä kotiin.

– Painotamme yhä, että varhaiskasvatuksen toimipisteissä edellytetään huoltajilta kasvomaskin käyttöä sekä lasta tuotaessa että noudettaessa, sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander sanoo.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan tiloissa rajoitukset ennallaan

Rauman uimahalli pidetään yleisöltä suljettuna, mutta uimahallissa mahdollistetaan seuratoiminta ja koululaisuinnit.

Rauman kirjastot palvelevat voimassa olevien rajoitusten mukaisesti. Kirjastoissa on noudatettava vahvaa maskisuositusta. Lainaustoiminta on mahdollista, mutta kirjastojen henkilökunta huolehtii lainattavien aineistojen keräämisestä asiakkaalle.

Rauman museon kohteet pidetään yleisöltä suljettuina.

Sivistystoimiala ei vuokraa esimerkiksi kulttuuri- ja nuorisotilojaan ulkopuolisille 31.3. asti.