Ajankohtaista

Koululaisten koronarokotukset jatkuvat – huoltajia kannustetaan rokotteen ottamiseen

Nainen saamassa rokotusta.

Rauman terveyspalvelut käynnisti 12–15-vuotiaiden koronarokotukset Rauman kouluissa 16.8. Viime viikolla Raumanmeren peruskoulussa ja Hj. Nortamon peruskoulussa rokotettiin yhteensä yli 600 oppilasta. Tällä viikolla rokotuksia jatketaan muissa kouluissa. Oppilaiden keskuudessa tullaan kahden rokotusviikon aikana saavuttamaan arviolta 70 prosentin rokotuskattavuus ensimmäisellä rokotteella.

– Rokottaminen on sujunut kouluissa mallikkaasti ja hyvällä mielellä, vaikka rokotustilanne itsessään voi olla osalle jännittävä kokemus. Rokotuksissa käydään luokittain, Nortamon Perhekeskuksen päällikkö Anna Kuromaa sanoo.

Oppilaille järjestetään vielä ylimääräinen rokotustilaisuus myöhemmin, sillä osa oppilaista on voinut olla rokotusviikkojen aikana esimerkiksi kipeänä tai karanteenissa. Loppuvuodesta 12 vuotta täyttävien nuorten rokotuspäivät ovat vielä suunnitteluvaiheessa.

Toisen asteen opiskelijoille järjestetään pop-up-rokotustilaisuus terveyspalvelujen 0-kerroksessa torstaina 26.8. klo 10–18, osoitteessa Steniuksenkatu 2. Tilaisuuteen voivat tulla myös korkeakouluopiskelijat.

Kuromaan mukaan oppilaiden rokotusprosessi on sujunut kokonaisuudessaan hyvin.

– Opettajat ja koulujen muu henkilökunta ovat olleet tehokkaasti apuna. Rokotustilaisuudet on saatu järjestettyä osaksi opetusarkea. Rokotteen ottaminen on tehty nuorille mahdollisimman helpoksi ja siksi rokotukset suoritetaan kouluissa. Rokotushenkilökunta on mukana joustavalla asenteella, jotta kaikki 12–15-vuotiaiden rokotukset saadaan vietyä loppuun asti ripeällä aikataululla, Kuromaa kertoo.

Erityisesti lasten huoltajien on tärkeää ottaa rokote, sillä lapsilla todetut koronatartunnat ovat pääasiassa peräisin perhepiiristä. Mahdollisimman korkean rokotusasteen saavuttaminen on lasten ja nuorten etu. Tavoitteena on koulujen lähiopetuksen turvaaminen ja laajojen etäopetusjaksojen välttäminen.

– Huoltajien on erittäin suositeltavaa ottaa koronarokote, niin itsensä kuin lastensa suojaamiseksi, Nortamon Perhekeskuksen ylilääkäri Mari Siitari-Mattila sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos käynnistää kuluvalla viikolla kahden viikon mittaisen kampanjan lasten ja nuorten rokotusten tukemiseksi. Kampanjamateriaalia jaetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sosiaalisen median kanavissa ja nettisivuilta löytyy esimerkiksi nuorille sekä huoltajille kohdennettuja rokotusesitteitä.