Ajankohtaista

Kuivuneet joulukuuset kuuluvat kompostoriin tai jäteasemalle

Vanhoja ja kuihtuneita joulukuusia lumisessa maassa, roska-astioiden vieressä.

Loppiaisen lähestyessä joulukuusen kierrättäminen on monelle kaupunkilaiselle ajankohtainen asia. Kuivuneen kuusen voi polttaa paloina takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Hevossuon jäteasema vastaanottaa joulukuusia maksutta risukasaan toimitettuna.

Kerrostalojen asukkaat voivat viedä joulukuuset loppiaisen aikaan kiinteistön jätepisteeseen. Jätehuoltoyhtiö veloittaa kuusten keräilystä 9,24 euroa yhtä kuusta kohti. Isompien taloyhtiöiden kannattaa tilata hävitettäviä joulukuusia varten vaihtolava, josta puut päätyvät suoraan haketukseen ja polttoon.

– Joulukuusia ei saa laittaa kiinteistön jäteastioihin edes pilkottuina. Kuusi vie paljon tilaa, painaa runsaasti ja hankaloittaa jäteastioiden tyhjennystä, vt. käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää sanoo.

Muovinen tekokuusi on kuitenkin polttokelpoista jätettä eli sekajätettä. Jos tekokuusessa on metallilangat oksien taivuttamista varten, kuusen voi lajitella metallinkeräykseen.

Rikkinäiset jouluvalot kannattaa kierrättää

Rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon. Hehku- ja halogeenilamput ovat sekajätettä.

Energiansäästölamput ja loisteputket sisältävät elohopeaa, joten ne ovat vaarallista jätettä. Tällaiset lamput on kerättävä erikseen ja vietävä vaarallisen jätteen keräykseen.