Ajankohtaista

Kunnaneläinlääkärit lemmikkien asialla kellon ympäri

kissa makoilee

Lemmikkieläimet ovat monen arjessa mukana ja karvaistenkin kaverien terveydestä on huolehdittava. Raumalla työskentelee tällä hetkellä kolme kunnaneläinlääkäriä – yksi Lensunkadulla ja kaksi Uotilassa Kentäntiellä. Virka-ajan ulkopuolella lemmikkien omistajia palvelee kunnaneläinlääkärien päivystysrinki, johon kuuluvat Rauma, Eura, Säkylä, Kokemäki ja Huittinen.

Rauman kaupungin eläinlääkintä toimii tuttuun tapaan, eikä vuodenvaihde tuonut muutoksia mukanaan. Lensunkadun toimipisteessä työskentelevä kunnaneläinlääkäri Paula Toura kertoo alkuvuoden lähteneen rauhallisesti käyntiin.

– Joulun jälkeiset viikot ovat yleensä eläinlääkärissä hiljaisempia, mutta nyt asiakkaita riittää taas totuttuun tapaan.

Päivystyspotilaina hoidetaan kiireelliset tapaukset

Kunnaneläinlääkärit palvelevat arkisin virka-aikana klo 8-14. Asiakkaiden toivotaan hoitavan ajanvarausasiat ja muut puhelinasiat puhelinaikana klo 8-9.

Päivystys palvelee virka-ajan ulkopuolella arkisin klo 14 alkaen seuraavaan aamuun klo 8 asti. Viikonloppuisin päivystys alkaa perjantaina klo 14 ja päättyy maanantaiaamuna klo 8. Juhlapyhinä päivystetään pyhää edeltävästä arkipäivästä klo 14 alkaen päättyen pyhää seuraavaan arkipäivään klo 8. Kunnallisten eläinlääkärien päivystysnumero on 0600 303 039.

Toura muistuttaa, että päivystyspotilaina hoidetaan vain kiireelliset sairaustapaukset, jotka eivät voi odottaa hoitoa seuraavaan arkipäivään.

Hoitotoimenpiteiden kirjo on laaja

Eläinlääkintä pitää sisällään eläinten sairauden- ja terveydentilan hoitoa sekä sairauksien ennaltaehkäisyä. Lisäksi se käsittää eläintautivalvonnan, eläinsuojeluvalvonnan sekä löytöeläinten hoidon järjestämisen.

Lemmikit käyvät eläinlääkärissä monesta eri syystä. Tavallisimpia hoitotoimenpiteitä ovat muun muassa rokotukset, korvatulehdukset, iho- ja virtsatiesairaudet. Myös kastraatio- ja sterilisaatioleikkauksia tehdään usein.

Tavallisimpia asiakkaita Touralla ovat kissat ja koirat. Suureläinten hoito keskittyy enimmäkseen Uotilassa toimivien kollegoiden vastuulle, joskin hevosia ja lampaita on toisinaan Tourankin asiakkaina.

Mutta mikä on erikoisin eläin, jota Toura on hoitanut tähän asti?

– Strutseja hoidin aikanaan Merikarvialla ja muutamia käärmeitäkin olen tavannut, muistelee Toura.

Kunnan eläinlääkärien yhteystiedot ja vastaanotot löytyvät eläinlääkintähuollon sivuilta.