Ajankohtaista

Kunnostetut penkit tuovat katukuvaan elävyyttä ja Rauman kieltä

Wihertoimi_Saara_Päivi_raumankieliset_penkit

Rauman keskustasta löytyy erivärisiä Rauman kielellä koristeltuja penkkejä. Uniikkeja levähdyspaikkoja on Keskuspuistossa, kirjaston edessä, musiikkiopistolla sekä Tarvonsaarenpuistossa. Kolmiopuistoonkin on tulossa vielä muutama kunnostettu penkki. Tekstillä varustettuja istuinpaikkoja löytyy katukuvasta jo 11 erilaista. Ne ovat Rauman kaupungin Wihertoimen käsialaa.

Penkkien kunnostaminen kuuluu Wihertoimen tehtäviin. Ensimmäiset koristeelliset penkit ilmestyivät katukuvaan kesän lopulla. Puistotyönjohtaja Päivi Luotonen sai idean värikkäistä, Rauman kielellä viimeistellyistä penkeistä, vierailtuaan Lapualla Jokilaakson matkailupuutarhassa.

– Matkailupuutarhassa penkit olivat malliltaan samankaltaisia kuin meillä Raumalla. Rimoja oli maalattu eri värein. Esittelin kuvia työyhteisössämme ja ideasta innostuttiin heti, Luotonen kertoo.

Vanhat penkit päätettiin paikata ja herättää eloon.

– Ensin maalasimme penkeistä värikkäitä, mutta sitten keksimme vielä lisätä niihin Rauman kieltä, maalaustyössä mukana ollut puistotyöntekijä Saara Sillvan sanoo.

Toteutuksessa huomioitiin ympäristö

Penkeistä löytyy erilaisia raumankielisiä runoilijoiden tekstipätkiä. Tekstit sekä värit on pyritty valikoimaan kuhunkin penkkiin sen ympäristöön liittyen. Päivi Luotonen etsi sopivat runot sekä askarteli tekstisabluunat maalaamisen tueksi.

– Toivomme, että ihmiset kiinnittäisivät huomioita yhteiseen ympäristöön. Haluamme ilahduttaa koristeellisilla penkeillä niin kaupunkilaisia kuin matkailijoitakin, Luotonen toteaa.

Penkit pysyvät paikoillaan ympäri vuoden. Sopivia paikkoja penkeille valikoitiin tarkkaan pitkin kesää.

Kysyntää koristeellisille penkeille riittää

Värikkäät penkit ovat herättäneet mielenkiintoa eri toimijoissa. Kaaron koulun pihaa koristaa niin kutsuttu pallopenkki, josta syntyi jatkokehitysidea koululaisten ystävyyspenkin luomiseen. Myös vanhuspalvelut ovat ilmaisseet mielenkiintonsa ainutlaatuisen penkin hankkimiseksi.

– Olisi mahtavaa, kun kaikki taidepenkit koottaisiin vielä kartalle, Sillvan pohtii.

Kaupunkilaiset lähestyvät Wihertoimea uusien penkkien ja ideoiden toivossa tasaisin väliajoin. Ajatukset ja toiveet ovat tervetulleita penkkien osalta jatkossakin.

Ideoita, ajatuksia ja kysymyksiä penkkeihin liittyen voi lähettää Wihertoimelle Rauman kaupungin sähköisen palautepalvelun kautta.