Ajankohtaista

Kurtturuusuja hävitetään Rauman kaupungin ylläpitämiltä alueilta kesän aikana

Nyplääjäpatsaan ympärillä kurtturuusuja

Rauman kaupungin Wihertoimi poistaa tulevana kesänä kurtturuusut Vähämalminkadun varrelta entisen leikkikentän vierestä ja Helsingintorin Nyplääjäpatsaan läheisyydestä. Kurtturuusun Rosa rugosa -laji ja sen valkokukkainen muoto Rosa rugosa f. alba on luokiteltu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi

– Pensaat leikataan alas, juuret kaivetaan ylös kasvualustasta ja kyseisille alueille istutetaan säännöllisesti leikattava nurmikko. Nurmikon leikkuulla varmistetaan, ettei uusia kurtturuusun taimia pääse kasvamaan. Kurtturuusukohteita kartoitettiin ja poistettiin Raumalla jo viime kesänä, toimistohortonomi Pirita Sorsakivi kertoo.

Vieraslajiasetuksen mukaan kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kolmen vuoden siirtymäajan päätyttyä 1.6.2022. Kiinteistön omistajan tai haltijan on hävitettävä kasvusto hallinnassaan olevilta alueilta. Hevossuon jäteasema vastaanottaa vieraskasveja juurakoineen. Vieraskasvien toimittaminen jäteasemalle on kotitalouksille ilmaista.

Lisätietoa lajin tunnistuksesta ja hävityksestä löytyy Luonnonvarakeskuksen ylläpitämältä kansalliselta vieraslajisivustolta.