Ajankohtaista

Lämpimät säät kutsuvat lenkkipoluille liikkumaan

Monna-Ooperin luontopolun viitoitus.

Raumalla riittää lenkkeilymahdollisuuksia – kuntoratoja, lenkki- ja luontopolkuja sekä maastopyöräilypaikkoja. Liikunnanohjaaja Kimmo Kourun mukaan raumalaisten suosituimpia lenkkikohteita ovat Lähdepellon urheilukeskuksen sekä Pyytjärven reitit. Yhteensä erilaisia ylläpidettyjä lenkkeilyreittejä löytyy Raumalta noin 10.

Luontopolut on merkattu huolellisesti, joten lenkkeilemään uskaltaa lähteä eksymättä.

Kouru toteaa myös maastopyöräilyn suosion nousseen.

– Pyytjärvellä, Latumajalla sekä Monnan ja Ooperin alueen luontopolulla on hienot puitteet osin haastavaankin maastopyöräilyyn kallio-osuuksien myötä.

Maastopyöräilyn lisäksi myös rullahiihtoa harrastetaan entistä enemmän. Kevyen liikenteen väylätkin ovat siis tärkeässä roolissa liikkujien osalta. Kouru vinkkaakin Kortelan ABC:n vieressä järjestettävästä Rullahiihto tutuksi -kiertueesta 8.6. klo 18.

Tänä kesänä kuntoradoille ja liikuntareiteille ei ole tiedossa suurempia muutoksia. Pyytjärven reitin valaistus muutetaan kuitenkin kesän aikana led-valoilla toimivaksi.

Liikuntareittejä ympäri Raumaa

Lähdepellolta löytyy erimittaisia kuntoratoja. Vaihtoehtoina ovat 1 kilometrin, 2 kilometrin, 2,8 kilometrin ja 6 kilometrin reitit.

Pyytjärvellä voi lenkkeillä perinteisesti tai hypätä maastopyörän selkään. Pyytjärven lenkkeilyreitti on 3,5 kilometriä pitkä. Kuntoradan lähtöpaikat ovat Uudenlahden päiväkodin P-alueelta sekä Pohjoiskehä–Maatähdentie-osuudelta. Reitti on valaistu syksyisin klo 8–22.

Lähtöpaikka maastoreitille on Uudenlahdentien puoleiselta kuntoradan parkkipaikalta. Reitti on melko vaativa ja pituudeltaan 5,5 kilometriä. Reitillä ei ole jatkuvaa kunnossapitoa. Kulkeminen omalla vastuulla.

Monnan ja Ooperin aluetta yhdistää kaupungin uusin luontopolku, jonka lähtöpaikat sijaitsevat Kodisjoentien varrella sekä Ooperin urheilutalolla. Polun pituus on noin 6,5 kilometriä. Reitin voi kulkea jalan tai maastopyörällä. Myös tämä reitti on osin vaativa. Polun varrella on laavu, johon kuitenkin polttopuut tulee kuljettaa omatoimisesti.

Latumajan reitin edestakainen matka on noin 13 kilometriä, mikäli lähtöpaikaksi valitsee Pyynpäänkadun parkkipaikan. Toinen lähtöpaikka on Pohjoiskehältä, josta edestakaista matkaa kertyy noin 8,5 kilometriä. Reitillä on laavu. Latumajan reitin voi kulkea kävellen tai maastopyörällä.

Vermuntilan ja Vasaraisten alueella sijaitsee 7 järven retkeilyreitistö. Alueen opastettuja polkuja ja metsäteitä liikkumalla voi nähdä useita järviä. Alueella on kiinnostavia esihistoriallisia kohteita sekä muun muassa laavuja ja näköalatorneja. Yhteensä alueella kulkee reitistöjä yli 30 kilometrin matkalla.

Hyviä lähtöpaikkoja patikointiin ovat Vermuntilan kylällä sijaitseva parkkipaikka sekä Noitajärven tai Pitkäjärven rantasaunat. Alueen kaksi reittikarttaa Vasarainen-Soukainen ja Vermuntila-Lahdenvainio on yhdistetty yhteiselle kartalle. Karttaa voi tiedustella kaupungin liikuntapalveluista.

Uotilasta löytyy noin 1,3 kilometrin mittainen, valaistu pururatareitti.

Lapista löytyy Talvialhon reitti Teilinummen alueelta, joka on 2,9 kilometriä pitkä. Lisäksi Kuljun ampumaradan pururata tarjoaa 1,2 kilometrin mittaisen lenkkeilyreitin.

Kodisjoella pääsee lenkkeilemään 5 kilometrin luontopolkua sekä kilometrin mittaista kuntorataa.

Kuntopolkuihin voi tutustua myös kaupungin karttapalvelussa.