Ajankohtaista

Lasten ja nuorten kuulemispäivässä keskusteltiin vapaa-ajan palveluista ja Pitsiviikosta

Lasten ja nuorten kuulemispäivän osallisuusryhmien puheenjohtajat kaupungintalolla valtuustosalissa.

Rauman nuorisovaltuusto, Rauman lasten parlamentti ja Rauman nuorisopalvelut järjestävät vuosittain Kuullaanko lapsia ja nuoria -päivän. Tänä vuonna kuulemispäivä pidettiin keskiviikkona 7.4. Teams-verkkotapaamisen muodossa. Päivän aikana Rauman kaupungin päättäjät keskustelivat lasten ja nuorten kanssa Ohjaamon toiminnasta, ulkoliikuntapaikoista ja harrastusmahdollisuuksien lisäämisestä sekä Pitsiviikon kehittämisestä.

Tilaisuudessa olivat mukana kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat, sivistysvaliokunta, kaupunginjohtaja, toimialajohtajat sekä sivistystoimialan palvelualueista vastaavia henkilöitä.

Ohjaamon tukea tarvitaan

Alle 30-vuotiaille suunnattu Ohjaamotoiminta käynnistyi Raumalla helmikuussa. Ohjaamo on nuorten palvelupaikka, jossa tarjotaan neuvoja esimerkiksi työnhakuun, koulutukseen, vapaa-aikaan ja hyvinvointiin. Kuulemispäivässä todettiin, että nuoret tarvitsevat apua ja tukea esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeasioihin sekä rahankäyttöön ja säästämiseen liittyen. Kokemusasiantuntijat koetaan nuorten keskuudessa kiinnostaviksi. Lisäksi nuoret toivovat, että kiusaamiseen puututtaisiin yhä paremmin ja myös kiusaajille tarjottaisiin apua.

– Nuoret tarvitsevat paikan, jossa voivat keskustella luottamuksellisesti mieltä askarruttavista asioista. Raumalaisnuoret kokevat myös korona-ahdistusta ja yksinäisyyttä sekä huolta koronan jälkeisestäkin ajasta, nuoriso-ohjaaja Nina Kuusisto-Huuskonen kertoo.

Rauman Ohjaamosta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kaivataan lasten ja nuorten keskuudessa enemmän tietoa. Myös aukiolojen pidentämistä toivottiin, jotta paikalle ehtisi vielä koulupäivän jälkeenkin. Nuoret suosittelivat Ohjaamotoiminnan tehokkaampaa mainostamista esimerkiksi koulujen kanavissa.

Liikunta- ja kulttuurietuja arvostetaan

Raumalaiset 6.-9.-luokkalaiset nuoret voivat ladata käyttöönsä maksuttoman Nuorisopassi Färmi -sovelluksen, joka tarjoaa liikunta- ja kulttuurietuja. Nuoret toivovat, että liikuntapalvelut mahdollistaisi jatkossakin erilaisia lajikokeiluja, tutustumiskäyntejä kuntosaleille sekä apua treeniohjelmien tekemiseen. Myös seuraharrastustoiminta, kiipeily, parkour, biljardi ja pakohuonepelit kiinnostavat nuoria vapaa-ajan harrastuksina.

Nuorisopassiin kaivataan lisäksi teatterietuja ja kirjavinkkejä. Myös ulkoelokuvanäytöksiä ehdotettiin järjestettäviksi. Idea sai hyvää palautetta ja kannatusta päättäjiltä ja virkamiehiltä.

– Nuoret pitävät edelleen hyvin tärkeänä sitä, että nuorisopassin edut laajennettaisiin myös 5.-luokkalaisten ja toisen asteen opiskelijoiden käyttöön, Kuusisto-Huuskonen lisää.

Pitsiviikko kiinnostaa myös nuoria

Kuulemispäivässä keskusteltiin myös kaupunkifestivaali Pitsiviikosta ja sen kehittämisestä nuorten näkökulmasta. Nuorten keskuudessa Mustan pitsin yö on tutumpi tapahtuma, kuin Pitsiviikko kokonaisuudessaan. Kuulemispäivässä lapset ja nuoret ehdottivat, että Pitsiviikon nuorisotapahtumia ja -ohjelmaa tulisi koostaa ja kohdentaa paremmin.

– Nuoret osallistuisivat Pitsiviikon suunnitteluun mieluiten sosiaalisen median kautta, taidetyöpajojen avulla tai toteuttamalla yhteisötaideteoksen. Myös keppihevostapahtumat nousivat selvästi esiin Pitsiviikkoa koskevissa keskusteluissa, Kuusisto-Huuskonen sanoo.