Ajankohtaista

Lasten toteuttama Sammallahdenmäen mobiiliopastus avataan käyttöön 2.11.

Sammallahdenmäki

Lapin koulun 5B-luokka toteutti opettajansa Markku Leppäsen johdolla mobiiliopastuksen pronssikautiselle hautaröykkiöalueelle, Sammallahdenmäelle. Sammallahdenmäki on UNESCOn maailmanperintökohde.

Mobiilireitin työstäminen kuuluu Suomen kulttuuriperintökasvatusseuran hankkeeseen Mobiilireittejä kulttuuriperintöön. Hanke on osa Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden 2018 ohjelmaa. Suomessa vuoden teemana on osallisuus kulttuuriperintöön.

Sammallahdenmäen mobiilireitti on yksi esimerkki siitä, miten oman lähialueen kulttuuriperintöön tutustuminen voi tuottaa tietoa ja palveluja myös muiden iloksi ja hyödyksi.

Opastus on tehty Seinätön museo -alustalle, josta se on helposti katsottavissa joko omalta mobiililaitteelta tai tietokoneelta. Seinätön museo toimii selaimessa. Reitti löytyy 2.11. alkaen osoitteesta www.tarinasoitin.fi hakusanalla Sammallahdenmäki.

Oppilaat tutustuivat Sammallahdenmäkeen ensimmäisen kerran Rauman kulttuuriperintökasvatussuunnitelmaan kuuluvalla opastuksella syyskuussa. Kierroksen aikana oli mahdollista valokuvata kiinnostavia kohteita, sekä tietysti kuulla oppaalta kohteesta. Oppilaat jakautuivat ryhmiin, joissa he valitsivat 1–3 mielenkiintoista paikkaa vierailultaan ja keskittyivät sitten tuottamaan näistä aineistoa Seinättömään museoon.

Reittioppaasta löytyy valokuvia, tekstiä sekä ääniopastusta. Lisäksi opittuja asioita pääsee testaamaan reitin varrelle sijoitettujen tietokilpailukysymysten myötä.