Ajankohtaista

Listeriabakteeria voi esiintyä monenlaisissa elintarvikkeissa

mustikoita

Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuolto muistuttaa, että vanhusten, muiden vastustuskyvyltään heikentyneiden henkilöiden ja raskaana olevien on syytä kuumentaa pakasteet, erityisesti pakastevihannekset, kiehuvan kuumiksi ennen käyttöä.

Suomessa on vuosina 2016–2018 todettu 15 listerian aiheuttamaa sairastumista, joiden epäillään aiheutuneen pakastemaissista. Markkinoilta on vedetty pakastemaissieriä listeriariskin vuoksi.

Suomessa diagnosoidaan vuosittain kuutisenkymmentä listeriabakteerin aiheuttamaa sairastumista. Listeriabakteeri voi aiheuttaa vakavan, jopa kuolemaan johtavan sairauden vastustuskyvyltään heikentyneille henkilöille. Raskaana olevilla listeriatartunta voi johtaa keskenmenoon.

Listeriabakteereita voi esiintyä monenlaisissa elintarvikkeissa. Pakasteiden lisäksi muita elintarvikkeita, joihin sisältyy kohonnut listeriatartunnan riski, ovat tyhjiö- tai suojakaasupakattu graavattu ja kylmäsavustettu kala, pehmeät juustot, pastöroimaton maito ja valmiiksi siivutetut lihaleikkeleet. Listeria lisääntyy myös jääkaappilämpötiloissa, eikä sitä voi havaita aistinvaraisesti. Liha-, kala- tai maitotuotteita ei ole suositeltavaa syödä valmistajan ilmoittaman viimeisen käyttöajankohdan jälkeen.

Lisätietoja THL:n ja Eviran sivuilta
Pakastevihannesten kuumentaminen
Tiesitkö tämän listeriasta?
Mikä on listeria?