Ajankohtaista

Lönnströmin kotimuseo juhlistaa 30-vuotista taivaltaan Pitsiviikolla

Lonnstrom970x557_2

Raumalaisen tehtailijapariskunnan, Teresia ja Rafael Lönnströmin, kotimuseon avajaisista tulee 22.7. kuluneeksi tasan 30 vuotta. Juhlapäivä osuu Pitsiviikolle, jolloin kotimuseolla on luvassa erikoisohjelmaa.

Pitsiviikon ensimmäisenä sunnuntaina 22.7. Lönnströmin kotimuseoon on ilmainen sisäänpääsy. Kotimuseo on avoinna klo 12–16, osoitteessa Syväraumankatu 41.

Museonjohtaja Jenny Valli kannustaa tutustumaan kotimuseoon rohkeasti.

– Joskus ihmiset pohtivat, uskaltaako museoihin poiketa ja tutustua. Ilmainen sisäänpääsy usein mataloittaa kynnystä. Kaikki ovat tervetulleita!

Lönnströmin kotimuseossa järjestetään samana sunnuntaina Pitsiviikon ohjelman puitteissa Lönnströmien tarina -erikoisopastus Raija Heikolan johdolla klo 12. Opastuskierroksella tutustutaan kotimuseon historiaan, talossa asuneisiin henkilöihin ja talon käyttötarkoitukseen. Samalla voi ihastella sisustusta, taidetta sekä erilaisia koriste-esineitä ja tehtailijapariskunnan matkamuistoja.

Kotimuseo on kuvataidetta edistävän säätiön ylläpitämä.

– Taidemuseon konseptia muokattiin muutamia vuosia sitten ja vuodesta 2015 alkaen Lönnströmin taidemuseo on toiminut niin sanotusti seinättömänä museona. Nykytaiteen projekteja ja taiteen edistämistä toteutetaan tiiviissä yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa, Valli kertoo.

Lönnströmin taidemuseo toteuttaa yhteistyössä Jani Ruscican kanssa Flatlands-projektin vuosina 2017–2018. Projektissa rakennetaan soittimia, joita ei ole aiemmin ollut olemassakaan. Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen taas luovat Lönnströmin taidemuseon seuraavan nykytaideprojektin vuosina 2018–2020.

Flatlands innoittaa Pitsiviikolla

Lönnströmin taidemuseon ja kuvataitelija Jani Ruscican Flatlands-projektin hengessä järjestetään Pitsiviikon ensimmäisenä sunnuntaina Kaikki soittaa -työpajoja klo 10, 14 ja 16 Lönnströmin kotimuseossa.

– Työpajoissa valmistetaan soittimia kierrätysmateriaaleista, tuotetaan ääntä ja musisoidaan yhdessä. Työpajat ovat kaikille avoimia, niin lapsille kuin aikuisillekin, Valli vinkkaa.

Kotimuseolla on koko Pitsiviikon ajan myös omatoimityöpaja soittimien rakentamista varten. Museo järjestää työpajat yhteistyössä Rauma Festivon kanssa.

Taidekin kehittyy

Vuosikymmenten aikana kotimuseon toiminta tähtää entistä enemmän taiteen edistämiseen, tarinoiden jakamiseen sekä yhdessä tekemiseen. Kehittäminen vaatii rohkeutta. Juhlavuosi on innoittanut henkilökuntaa pohtimaan, miten kotimuseosta saataisiin jatkossa entistä kokemuksellisempi ja yleisön toiveita vastaava.

Mutta miten Lönnströmin kotimuseo ja sen toiminta on muuttunut 30 vuoden aikana?

– Näkyvin muutos on kotimuseon galleriatila. Museon ensimmäisistä vuosista lähtien siinä on ollut esillä kokoelmanäyttelyitä ja vaihtuvia näyttelyitä. Lönnström-yhtiöiden historiaa esittelevän näyttelyn moni varmasti muistaa vuosilta 2008–2015, Valli sanoo.

Nykyään tilassa voi tutustua Lönnströmin taidemuseon nykytaideprojekteihin ja halutessaan tehdä niihin liittyviä kädentaitoja ja aivoja harjoittavia tehtäviä. Teresia rakennutti tilan tulevaa museota varten ja hän asui siinä viimeiset vuotensa.

Uusia kokemuksia taiteen kautta

Nykyään mobiililaitteet ovat läsnä lähes kaikkialla. Valli muistuttaakin, että museoissa voi pysähtyä hetkeksi havainnoimaan ja rauhoittumaan.

– Välillä tekee hyvää istahtaa, piirtää, kuunnella ja katsella. Tämä onkin nykypäivänä taiteen tärkeä tehtävä, auttaa ihmisiä löytämään oma paikkansa ja mahdollistaa uusia kokemuksia, Valli pohtii.

Museot ovat kaikkia varten

Valli muistuttaa, että museot ovat niin sanotusti ihan tavallisia paikkoja, joihin kuka tahansa voi tulla vierailemaan, kuten Lönnströmin kotimuseoonkin. Kotimuseoon liittyy paljon Rauman historiaa ja monilla raumalaisilla voikin olla yhteyksiä Lönnströmin sukuun tai yhtiöihin. Vallin mukaan raumalaiset tuovat mielellään vieraitaan, erityisesti ulkomaalaisia, tutustumaan kotimuseoon. Kotimuseo on kesäisin myös turistien suosiossa.

Vallin mukaan kotimuseon niin sanotut peruskävijät ovat hieman varttuneempia naisia, jotka viihtyvät museoissa usein ja seuraavat näyttelyitä. Myös perheitä ja koululaisia käy vierailuilla. Toisinaan kiinnostuneita saapuu koko bussin täydeltä ja nykyisin myös työnantajat ja yritykset ovat innostuneet virikepäivien järjestämisestä museoissa.

– Välillä kannattaa pysähtyä ja seikkailla turistina vaikka omassa kotikaupungissa, Valli toteaa.

Tutustu Pitsiviikon koko ohjelmaan osoitteessa pitsiviikko.fi.