Ajankohtaista

Luostarinkadulla tehtiin merkittäviä arkeologisia löytöjä

Rauman Luostarinkadulla on tehty syksyn ajan kadun ja vesihuollon saneeraustöitä välillä Harmaidenveljestenkuja – Kukonkarinkatu. Samanaikaisesti tehdään myös kaapelointi- ja valaistustöitä, sekä arkeologisia tutkimuksia.

Arkeologisia tutkimuksia on tehty Harmaidenveljestenkujan risteysalueella sekä kirkon puoleisen jalkakäytävän kohdalla. Muuritutkimus ky:n arkeologit ovat tehneet syksyn kuluessa kaivauksia Rauman Luostarinkadulla, Pyhän Ristin kirkon pohjoispuolella. Museoviraston edellyttämässä kaivinkonetyön valvonnassa havaittiin jalkakäytävän alla säästyneen aikaisemmilta kaivuutöiltä noin 100 neliömetrin koskematon alue.

Kaivauksissa päästiin käsiksi 1600-luvun esineistöön. Myöhemmin esiin tulleet vanhimmat löydöt ajoittuvat 1400-luvulle kaupungin perustamisen aikoihin. Tutkimusalue on keskiajalla sijainnut fransiskaaniluostarin pohjoisreunalla lähellä silloista merenrantaa, joka on rannannousun myötä myöhemmin kuroutunut umpeen. Uskonpuhdistuksen jälkeen luostarin rakennukset ja alueet siirtyivät kuninkaankartanon käyttöön. 1600-luvulla tutkimusalue on puolestaan kuulunut pappilan maihin.

Erityisen mielenkiintoisen tutkimuskohteesta tekevät jätemaakerrokset, jotka liittyvät keskiaikaisen fransiskaaniluostarin käyttöaikaan. Maakerroksista löydettiin lähes sata pientä kolikkoa ajalta. Luostariin ja kirkolliseen elämään liitettäviä löytöjä ovat useat kirjojen metallisoljet ja -koristeet, rukousnauhoihin kuuluneet helmet ja korkealaatuiset ikkunalasien palat. Jyrkän kallion juurelta kaivetusta tunkiomaasta on löytynyt myös poikkeuksellisen paljon eläinten luita, jotka ovat keskiaikaista ruoka- ja teurastusjätettä.

Rauman luostarin aluetta ei modernina aikana ole tutkittu arkeologisesti, joten keskiaikaiset löydöt kirkon alueelta ovat ensimmäisiä yli sataan vuoteen.