Ajankohtaista

Meripojat-palkinnot ja Ruorimiehet-mitalit luovutettiin ansioituneille

rauma-palkitut_2019_ryhmäkuva

Rauman kaupunki on vuodesta 1982 lähtien palkinnut eri tavoin ansioituneita tahoja kaupunginhallituksen myöntämillä Meripojat-palkinnoilla. Palkinto myönnetään tunnustukseksi henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan tai toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisten ja yhteiskunnan hyväksi ja on teoillaan ja toimillaan ollut hyödyksi Rauman kaupungille. Lisäksi tänään perjantaina 12.4. luovutettiin kolme Ruorimiehet-mitalia, jotka myönnetään tunnustuksena henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen arvokkaalla teollaan tai toiminnallaan on ollut hyödyksi Rauman kaupungille.

Kirurgian erikoislääkäri Kalle Aalto

Rauman kaupunginhallitus on myöntänyt Meripojat-palkinnon kirurgian erikoislääkäri Kalle Aallolle tunnustuksena pitkäaikaisesta, suurella sydämellä tehdystä työstä raumalaisten terveyden hyväksi sekä raumalaisuuden vaalimisesta.

Raumalainen Kalle Aalto on tehnyt mittavan uran lääkärinä. Hän aloitti työnsä Raumalla vuonna 1967 lääketieteen ylioppilaana ja jäi eläkkeelle kirurgian erikoislääkärinä vuonna 2013 eli lähes viisi vuosikymmentä kestäneen uran jälkeen. Kalle Aallon työtä kirurgina, lääkärinä on leimannut vahva sitoutuminen, nöyrä ammattimaisuus, laaja osaaminen ja ihmisten kunnioittaminen. Niin potilaiden kuin työtovereiden, kollegojen kuin muidenkin kanssakulkijoiden kunnioitus ja arvostus.

Hänen voidaankin sanoa olleen työssään se viimeinen kaikkien raumalaisten ”oma kaupunginlääkäri”, jonka apuun ja asiantuntemukseen on aina voinut luottaa. Jos oli tapahtunut jotain ikävää, niin soitettiin Aallon Kallelle. Kirurgi Aalto on aina ollut helposti lähestyttävä ja ystävällinen, luottamusta herättävä lääkäri, jonka apuun on turvautunut useampi sukupolvi raumalaisia. Lukemattomat ovat ne raumalaisten kertomukset sympaattisesta ja osaavasta – inhimillisestä ja ahkerasta Kalle Aallosta. Hän on aina ollut vaatimaton eikä ole pitänyt meteliä tekemästään työstä. Paitsi silloin, jos sillä on parannettu sairaalan ja potilaiden asemaa ja olosuhteita.

Kalle Aalto on vaativan ammattinsa lisäksi antanut oman vahvan panoksensa raumalaiseen kulttuurielämään ja raumalaisuuden vaalimiseen. Perhe on aina ollut Kalle Aallolle tärkeä. Perhe on antanut vastapainoa työlle ja tällä hetkellä suurta iloa elämään antavat omien lasten perheet ja seitsemän lastenlasta. Heidän arjessaan on isoisällä tärkeä rooli. Kalle Aallon esimerkki lääkärin työstä on kannustanut myös hänen poikansa Jussin lääketieteen pariin.

Kivikylän Kotipalvaamo Oy

Rauman kaupunginhallitus on myöntänyt Meripojat-palkinnon Kivikylän Kotipalvaamo Oy:lle tunnustuksena Rauman seudun merkittävälle työllistäjälle ja Kivikylän-brändin kehittäjälle.

Kivikylän Kotipalvaamon tarina alkoi Rauman Lapissa, Kivikylässä jo 1970-luvulla. Silloin nykyisen omistajan Jari Laihosen isä alkoi palvata lihaa. Kysyntä kasvoi, maine kiiri ja vuonna 1995 palkattiin ensimmäinen työntekijä. Samana vuonna Kivikylän saunapalvi palkittiin Suomen parhaana. Viimeistään siitä alkoi Kivikylän voittokulku ja vauhdikas kasvu.

Tällä hetkellä Kivikylän Kotipalvaamo työllistää lähes 300 henkeä, kolmella paikkakunnalla – Raumalla, Säkylässä ja Huittisissa. Lukuisat myyntiautot kiertävät ympäri maata toreilla ja markkinoilla.

Kivikylän omintakeinen tyyli on säilynyt yrityksen kasvaessa ja laadusta ei tingitä. Satakuntalaisten ja Rauman seudun lihatiloilta ostetaan lähellä tuotettua lihaa ja se jatkojalostetaan lukuisiksi tuotteiksi Kivikylän ammattilaisten toimesta.

Kivikylän Kotipalvaamo on aina ollut hyvällä tavalla oman tiensä kulkija. Perinteet, korkea laatu ja intohimo tarjota asiakkaille vain parasta – se on aina ollut johtotähtenä toiminnassa. Työnantajana Kivikylä on omaa luokkaansa. Kivikylän väki tekee työtä hyvällä sykkeellä ja kuin itselleen tekisivät, perheyrityksessä tosiaankin ollaan yhtä perhettä. Omistajat ja toimihenkilöt ovat yhtä lailla auttamassa tuotantoa jouluruuhkassa ja aina löytyy joku grillaamaan Huiluntuhtia, kun sitä tarvitaan. Toimitusjohtaja ei johda yritystä kulmahuoneesta vaan on mukana arjessa ja saa jokaisen kesätyöntekijänkin tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja tarpeelliseksi.

Kivikylän Kotipalvaamo on myös merkittävä tukija muun muassa seudun urheiluseuroille, yhdistyksille ja sitä kautta myös yrityksen yhteiskuntavastuu kannetaan komealla tavalla. Rauman kaupunki arvostaa myös sitä, että toimitusjohtaja Jari Laihosella on vaativan yritysjohtajan työn lisäksi aikaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja päätöksentekoon.

Maakuntajohtaja Pertti Rajala

Rauman kaupunginhallitus on myöntänyt Ruorimiehet-mitalin maakuntajohtaja Pertti Rajalalle tunnustuksena Satakunnan maakunnan kehittämisestä.

Pertti Rajala on syntynyt vuonna 1954 Tampereella. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, joka on valmistunut Jyväskylän yliopistosta. Työurallaan hän on toiminut erityisopettajana, tietokirjailijana, Satakunnan erityishuoltopiirin johtajana ja Satakunnan maakuntajohtajana. Pertti Rajala on julkaissut noin 70 selkokielistä teosta. Osa teoksista on mukailuja kuten esimerkiksi Kalevala ja osa alkuperäisteoksia. Rajala on saanut lukuisia palkintoja työstään selkokirjailijana. Esimerkkinä näistä palkinnoista mainittakoon Aapiskukko-palkinto vuonna 1990, Kehitysvammaisten tukiliiton Vuoden tulppaani -tunnustus vuonna 2005 ja Suomen Tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinto elämäntyöstä vuonna 2010.

Satakunnan maakuntajohtajana Pertti Rajala toimi vuosina 2006–2017. Tuohon aikakauteen sisältyi suuria muutoksia, maakuntaliiton tehtävien osalta ja myös toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten osalta. Rajalan aikana maakuntaliitto muuttui vähemmän poliittiseksi ja eturistiriidat vähenivät. Satakuntaliitto myös kansainvälistyi voimakkaasti tuona aikana ja muodosti uusia yhteyksiä maailmalle. Nuo yhteydet tuottavat nyt tulosta uusina elinkeinoelämän kontakteina ja myös virkamiesyhteistyönä muun muassa Euroopan unioniin ja erilaisiin kansainvälisin järjestöihin. Maakuntajohtajana Pertti Rajalan hyvät verkostot tarjosivat liitolle ohituskaistan useiden toimijoiden puheille tärkeissä maakuntaa koskevissa kysymyksissä.

Näyttelijä Heimo Korhonen

Rauman kaupunginhallitus on myöntänyt näyttelijä Heimo Korhoselle Ruorimiehet-mitalin tunnustuksena elämänmittaisesta kulttuurityöstä Raumalla.

Heimo ”Hemi” Korhonen tuli Rauman kaupunginteatteriin näyttelijäharjoittelijaksi vuonna 1983 ja vakituisen kiinnityksen hän sai vuonna 1985. Hän on toiminut myös ravintolaorkesterin solistina ja imitaattorina. Hän on ollut mukana noin 10 000:ssa näytöksessä Raumalla 36 vuoden aikana.

Harva näyttelijä pääsee vastaaviin lukuihin ja varsinkaan samassa teatterissa uransa tehneitä näyttelijöitä on vähän. Raumalaisille on Heimo Korhosen jykevä hahmo tullut kovin tutuksi ja vaikuttava ääni on tehnyt vaikutuksen meihin kaikkiin. Rauman kaupunginteatteri on nostanut tasoaan huimasti ja se tekee myös talouden näkökulmasta hyvää työtä. Suuri osa kunniasta kuuluu loistavalle näyttelijäkaartille ja siinä joukossa Heimo Korhosella on tärkeä rooli.

Tämä kausi on jäämässä Korhosen viimeiseksi ennen ansaittua eläkkeelle siirtymistä. Jäähyväisrooli musiikkinäytelmässä ”Muukalainen” on koskettanut tarinallaan ja myös sillä, että se on Hemin jäähyväisrooli. Näytelmässä Heimo Korhosen musikaaliset taidot pääsevät loistavasti esiin. Viimeisen näytöksen jälkeen oli suuren näyttelijän työ Rauman kaupunginteatterissa tehty.

Helsingi Raumlaiste Seor

Rauman kaupunginhallitus on myöntänyt Ruorimiehet-mitalin Helsingi Raumlaiste Seoral, kosk Seor om bitän murhett Rauman giäle säilyttämisest tulevills sukupolveill ja koettan hualetti siit, etei vanha kotopaikka ja syndymseutu unhotettais, vaikk ollangi viarall maall, isollk kirkol eli tunnustuksena rauman giälen esillä pitämisestä ja Rauman tunnetuksi tekemisestä pääkaupunkiseudulla.

Helsingi Raumlaiste Seor on perustettu vuonna 1947 edistämään ja vaalimaan raumalaisuutta sen monissa muodoissa. Seura toimii nimensä mukaisesti Helsingissä ja jäsenet ovat juuriltaan raumalaisia tai raumalaisuudesta kiinnostuneita. Seura järjestää säännöllisesti tapahtumia, joissa entiset raumalaiset pääsevät tapaamaan toisiaan ja vaihtamaan kuulumisia. Seura myös vierailee Raumalla ja tutustuu nyky-Raumaan ja täällä tapahtuvaan toimintaan.

Seura juhlistaa raumalaisille merkittäviä päiviä kuten Rauman syntymäpäivää 17.4. ja kirjailija Hjalmar Nortamon syntymäpäivää 13.6. Tärkeää on myös se, että seura pitää Helsingissä yllä kaupungin perustajan eli Rauman mainetta ja perinteitä. Huumori, raumankieliset jaaritukset ja raumalainen ruokakulttuuri ovat myös tärkeitä elementtejä seuran toiminnassa. Seuran jäsenistöön on hakeutunut myös nuoria, joten tulevaisuus näyttää hyvältä. Seuran toimintaa leimaa halu vaalia raumalaista elämänmenoa, rakkaus Raumaan ja sen kieleen sekä Rauman tunnettuuden parantaminen pääkaupunkiseudulla.