Ajankohtaista

Meripojat-palkinto ja Ruorimiehet-mitalit jaettiin Rauman 580-vuotisjuhlassa

Rauman kaupunki jakoi Meripojat-palkinnon ja Ruorimiehet-mitalit keskiviikkona 13.4. Juhlahovissa järjestetyssä Rauman 580-vuoden juhlassa. Meripojat-palkinnon sai kapellimestari ja Rauman poikasoittokunnan johtaja Anne Lehtomäki-Koskinen. Ruorimiehet-mitalit saivat teatterialan moniosaaja Jarmo Koski sekä muusikko ja luokanopettaja Kari Vuorisalo. Palkinnot Rauman kaupungin puolesta jakoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Huuska.

Meripojat-palkinto myönnetään tunnustuksena henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen ansiokkaalla teollaan ja toiminnallaan on kunnostautunut lähimmäisen tai yleensä yhteiskunnan hyväksi. Palkittavan teon tai toiminnan on liityttävä Rauman kaupunkiin. Palkintoja on jaettu vuodesta 1982.

Ruorimiehet-mitali myönnetään tunnustuksena henkilölle tai yhteisölle, joka erityisen arvokkaalla teollaan tai toiminnallaan on ollut hyödyksi Rauman kaupungille.

Rauma-juhlassa palkitut vuonna 2022.
Anne Lehtomäki-Koskinen, Jarmo Koski ja Kari Vuorisalo

 

Anne Lehtomäki-Koskinen

Rauman kaupunki palkitsee Anne Lehtomäki-Koskisen Meripojat-palkinnolla merkittävästä työstä Rauman ja raumalaisten hyväksi, jota hän on tehnyt Rauman poikasoittokunnan johtajana yli 20 vuoden aikana. Lehtomäki-Koskinen on toiminut myös Rauman musiikkiopistossa soitonopettajana yli 30 vuotta.

Raumalla on puhallinmusiikkikaupunkina pitkät perinteet. Niiden varassa mikään ei kuitenkaan itsestään pyöri, ja perinteet voivat myös muodostua rasitteeksi. Nykyisistä saavutuksista kiitos ja kunnia kuuluu tämänhetkisille toimijoille. Rauman poikasoittokunnan tämänhetkinen menestys on pitkälti Anne Lehtomäki-Koskisen ahkeran työn tulosta. Soittokunnan A-orkesteri niittää mainetta ja kunniaa voittamalla kilpailuja ja suomenmestaruuksia.

– Tapasi tehdä työtä saa lapset ja nuoret sitoutumaan poikasoittokuntaan. Soittajista henkii arvostus omaa työtä kohtaan, toiminta on ammattimaista. Lukion opettajana voin vain ihailla taitoasi motivoida nuoret tekemään pitkäjänteistä työtä tavoitteiden eteen ja innostumaan harrastuksesta, jossa menestyminen on kovan harjoittelun takana, Otso Huuska kiitti puheessaan.

Jarmo ”Jankke” Koski

Rauman kaupunki myöntää Ruorimiehet-mitalin Jarmo ”Jankke” Koskelle työstä raumalaisen kulttuurielämän saralla.

Koski on toiminut teatterin parissa yli 62 vuotta. Vuosiin on kuulunut lukematon määrä roolisuorituksia, yli 100 ohjaustyötä ja viiden eri teatterin perustaminen. Lisäksi hän on toiminut Turun yliopiston Rauman kampuksen dramaturgian opettajana sekä Rauman kansalaisopistossa ja Satakunnan ammattikorkeakoulun ilmaisutaidon opettajana, ja sitä kautta innostanut monia muita raumalaisia näyttelijöitä.

– Jankke on paitsi näytellyt ja ohjannut, myös jakanut kokemustaan muille. Uskon, että innostuksesi ja aito intohimosi teatterin tekemiseen on välittynyt monelle ja sitä kautta olet ollut merkittävä tekijä siinä, että raumalainen teatterikulttuuri elää ja voi hyvin, Huuska sanoi.

Kari Vuorisalo

Rauman kaupunki myöntää Ruorimiehet-mitalin Kari Vuorisalolle monivuotisesta työstä musiikin ja opetuksen parissa Raumalla.

Vuonna 1983 kasvatustieteen maisteriksi valmistunut Vuorisalo on toiminut musiikin parissa lapsuudestaan saakka. Elämäntyönsä hän on tehnyt musiikin- ja luokanopettajana. Raumalaiset muistavat hänet erityisesti Kari & Kakrut -laulu- ja soitinyhtyeen vetäjänä. Lisäksi Vuorisalo on uransa aikana perustanut useita yhtyeitä, säveltänyt, sovittanut ja sanoittanut lukemattomia kappaleita, musikaaleja ja esityksiä.

– Lukuisia olivat ne tunnit, joista lasku ei lähtenyt Rauman kaupungille, vaan jotka tuli tehtyä rakkaudesta lajiin: säveltämiseen, Kari & Kakrujen perustamiseen ja ohjaamiseen, musiikkiluokkien esiintymisten valmisteluun, retkiin ja erilaiseen taustatyöhön, joka ei päällepäin useinkaan näy. Ja vaikka virallinen työsi on vaihtunut eläkepäiviin, työsi musiikin parissa jatkuu yhä, esimerkiksi raumankielistettyjä iskelmiä esittäen, Huuska kertasi.