Ajankohtaista

Meriteollisuudesta kasvua seutukaupunkien yrityksiin

Laiva Rauman satamassa

Raumalla meriteollisuus on parhaillaan positiivisessa nosteessa uusien laivatilausten myötä – tekijöille ja osaajille on tarvetta. Rauman kaupunki ja Seutukaupunkiverkoston SEUTU-ohjelma järjestävät Meriteollisuuspäivän Raumalla keskiviikkona 7.11.

Tapahtuman lähtökohtana on saattaa seutukaupunkiverkoston ja meriteollisuuden tekijät yhteen. Meriteollisuuspäivä on kohdennettu erityisesti meriteollisuudessa toimiville ja meriteollisuudesta kasvua hakeville yrityksille sekä kehittäjäorganisaatioille.

– Tämä tilaisuus osuu erinomaiseen hetkeen, sillä meriteollisuuden kasvunäkymät ovat nyt erittäin positiiviset. Tapahtumapäivällä mahdollistetaan yritysten päämiesten ja yhteistyökumppaneiden tapaaminen ja tutustuminen. Raumalla ollaan positiivisessa vauhdissa, yrityspalvelupäällikkö Heikki Nurmi kertoo.

Laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions on vastikään allekirjoittanut aiesopimuksen AS Tallink Gruppin kanssa matkustaja-autolautan rakentamisesta. Kaupan arvo on noin 250 miljoonaa euroa. Laivue 2020 -hankkeesta on tehty aiesopimus Merivoimien kanssa ja laivanrakennuksen osuus hankkeessa on noin 600 miljoonaa euroa. RMC on niin ikään ilmoittanut laajentavansa tuotannollista yhteistyötä Meyer Turku Oy:n kanssa ja RMC on saanut Turun telakalta uusia laivalohkotilauksia.

– Rauma on vahva verkostotoimija muun muassa meriteollisuuden ja seutukaupunkien kautta. Molemmilla on vahvat verkostot, jotka nyt kohtaavat ja kanavoivat kasvua keskenään, Nurmi sanoo.

Seutukaupungit keskittyvät elinkeinoelämään

Rauma on yksi seutukaupunkiverkoston kaupungeista. Seutukaupungit ovat alueittensa keskuksia, mutta eivät maakuntakeskuksia. Verkosto on toiminut noin kymmenen vuotta. Meriteollisuus on yksi seutukaupunkien teemoista.

– Seutukaupungit keskittyvät vahvasti elinkeinoelämään. Noin 50 kaupunkia muodostavat yhdessä vaikuttavan kokonaisuuden. Yrityksissä riittää kovaa osaamista. Seutukaupunkiverkosto tekee ennakoivaa edunvalvontaa, seutuohjelman projektipäällikkö Paavo Laaksonen toteaa.

Tuotekorttiluettelossa mukana jo 126 yritystä

Tiedot meriteollisuudesta kasvua hakevista yrityksistä on koottu yksien kansien väliin tuotekorttiluetteloksi. Keväällä mukana oli 93 meriteollisuusyritystä. Nyt tuoreessa, päivitetyssä tuotekorttiluettelossa on jo 126 meriteollisuuden alihankintatöistä kiinnostunutta osaajaa.

– Toivomme, että hyvä osaaminen ympäri Suomen kohtaisi tarpeen ja kasvun kanssa meriteollisuudessa. Potentiaalia riittää, joten on hyvä pohtia miten iso osa kasvusta saadaan pysymään Suomessa, Laaksonen sanoo.

Positiivinen rakennemuutos alkaa näkyä laajemminkin ja tarve työvoimalle on suuri.

– Rakennemuutos ei ole vain kasvukeskusten asia. Seutukaupunkiverkoston tiimoilta on tarkoitus julkaista helmi-maaliskuussa vetovoimaselvitys, jossa tuodaan esiin seutukaupunkien pehmeitä arvoja ja mielikuvia, Laaksonen kertoo.

Tutustu tuotekorttiluetteloon