Ajankohtaista

Mnuu Huki – äänestystulosta korjataan yli sadalla äänellä

osallistava budjetointi kuvituskuva

Rauman kaupungin talousjohtaja on korjannut Mnuu Huki –äänestyksen tuloksia, sillä paperisia äänestyslomakkeita on löytynyt lisää. Yhteenlaskettu äänimäärä on korjauksen jälkeen 601, ja  lipputankojen sotainvalidimerkit nousee toteutettavien hankkeiden listalle aiemmin ilmoitettujen hankkeiden lisäksi.

Uusi tulos muuttaa kärkikaksikon järjestystä. Lasten liikennepuiston lisäelementit nousee kärkeen ja neljällä äänellä ohi Hj.Nortamon koulupihan istumapaikkojen. Kolmannelle sijalle nousee aikaisemmalta kahdeksannelta sijalta kaupungin lipputankoihin kiinnitettävät sotainvalidien merkit. Kadunvarsiroskisten uusiminenkin toteutetaan, vaikka se lopullisessa laskennassa putoaakin neljänneksi.

Rauman kaupunki tiedotti perjantaina 27.8. Mnuu Huki –äänestyksen tuloksista. Tiedotteessa kerrottu paperiäänteen määrä sai aktiivisen kuntalaisen ottamaan yhteyttä kaupungintalolle, sillä ilmoitettu määrä vaikutti hänen mielestään liian pieneltä.

Selvittelyn jälkeen kävi ilmi, että nippu paperiääniä oli kulkeutunut äänestyspaikalle muuta kuin suunniteltua reittiä pitkin. Aktiivinen kuntalainen oli kerännyt oma-aloitteisesti ääniä ja toimittanut äänestysliput omana pakettinaan kaupungintalolle.

─ Ei tällaista aktiivista toimintaa voi jättää huomioimatta. Yli sata kuntalaista on äänestysajan puitteissa äänensä antanut, eikä niiden aitoutta ole syytä epäillä. Kyse on vielä kokeilusta, siksi nämäkin äänet ansaitsevat tulla mukaan laskentaan. Jos emme olisi pitäneet niin kiirettä tuloksen julkistamisen kanssa, äänet olisivat ehtineet kulkeutua ajoissa perille, talousjohtaja Fredrik Lindström sanoo.

Ensimmäisessä laskennassa kolmen kärkeen sijoittuneita hankkeita lähdettiin heti tuoreeltaan suunnittelemaan ja kustannusarvioita tarkentamaan. Laskelmat osoittavat, että budjetoitu raha saadaan riittämään myös joidenkin kadunvarsiroskisten uusimiseen, vaikka lopullisessa laskennassa hanke putosikin neljänneksi.

─ Tämä on ollut hyvä kokeilu, sillä korjattavia asioita on saatu hyvin selville. Sähköiseen äänestykseen tarvitaan käyttäjäystävällisempi järjestelmä ja paperiäänestyksen ohjeet pitää olla selkeämmät.

Kokeilua leimasi kiire, koska liikkeelle päästiin vasta kesällä ja rahat toteutuksiin on varattu kuluvan vuoden talousarvioon eli ideat pitää toteuttaakin vielä tänä vuonna. Kun teemme ensi vuoden toteutukseen itse huomaamamme ja kuntalaisten palautteen mukaiset korjaukset, voin lämpimästi suositella osallistuvan budjetoinnin jatkamista tulevinakin vuosina, Lindström lupaa.

Rauman osallistuva budjetointi –hanke eli Mnuu Huki pidetään osallistavana loppuun saakka. Esimerkiksi Hj.Nortamon koulupihan istumapaikkojen suunnitteluun otetaan mukaan nuoria koulusta ja nuorisovaltuustosta ja liikennepuiston suunnitteluun kutsutaan Lasten parlamentin jäseniä.