Unescon maailmanperintökohde Vanha Rauma viettää 30-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021. Vanha Rauma hyväksyttiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin säilyneestä vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista.

Vanha Rauma 30 vuotta maailmanperintökohteena -juttusarjan seitsemännessä osassa kerrotaan kuvataiteen merkityksestä Vanhassa Raumassa.

Kuvataiteen Vanha Rauma

Rauma on taiteen ja taiteilijoiden kaupunki. Viimeistään kesän tultua lukuisat Raumalla sijaitsevat työhuoneet ja galleriat avaavat ovensa raumalaisille ja Raumalla vieraileville kesäturisteille. Vanha Rauma luo idylliset puitteet kuvataiteelle ja siellä työskenteleville taiteilijoille. Vanha Rauma on itsessään pittoreski ja kuvataiteen tekemistä inspiroiva miljöö, josta vahvana todistuksena on noin 20 alueella sijaitsevaa kuvataiteilijoiden työhuonetta. Yli puolessa Vanhan Rauman työhuoneista on myös lähes ympärivuotisesti avoinna oleva galleria. Astutpa lähes mille tahansa Vanhan Rauman kadulle, on kadun jossain kohdassa raumalaisen kuvataiteilijan työhuone. Kuvataide on taiteenala, josta pääsemme Raumalla kaikki nauttimaan. Erityisen helppoa siihen on tutustua juuri Vanhan Rauman kujilla.

Kuvataiteeseen ja kuvataiteilijoihin tutustumisella on monia positiivisia vaikutuksia. Kuvataide tuottaa esteettisiä elämyksiä ja tuo monille kuvataiteilijoille elinkeinon. Se myös antaa taiteilijoille keinon itsensä näkyväksi tekemiseen. Mikä on sitten kuvataiteen merkitys ja hyöty Vanhalle Raumalle? Näinä aikoina, kun taloudelliset ajat pakottavat koko ajan nipistämään euron sieltä, toisen täältä, on taiteen tekemisessä ja tuottamisessa hyvä muistaa antiikin filosofin Aristoteleen sanat: ”Suurisieluiselle ja vapaalle ihmiselle ei ole sopivaa jatkuvasti kysellä, mitä hyötyä mistäkin on”. Taiteen tekeminen tai kuluttaminen ovat taitoja, jotka kestävät, kasvavat ja kasvattavat henkistä pääomaa läpi elämän.

Hyvä taideteos on taidetta avoimesti lähestyvän katsojan silmissä kuin hyvä tarina. Se kestää aikaa ja antaa aina tilaa uusille mielenkiintoisille tulkinnoille. Hyvää ja mielenkiintoista teosta ei kyllästy koskaan katsomaan. Kuvataiteella on paitsi estetiikalle suuri merkitys, sillä on myös merkitystä taloudelle. Oletko huomannut, että sillä rahalla jota lyhyen elämänkaaren kestävien sisustusjulisteiden ostamiseen helposti kuluu, saa ostettua aidon ja aikaa kestävän raumalaisen taideteoksen? Aito kuvataide on aina osoitus arvostuksesta yhteistä kulttuuriamme kohtaan.

Raumalla on vuodesta 2015 järjestetty erityistä ohjelmaa valtakunnallisena kuvataiteen päivänä 10. heinäkuuta. Tänäkin vuonna kuvataiteen päivänä on avoinna useita työhuoneita, myös sellaisia joihin ei tavallisesti pääse. Kuvataiteen päivänä museoihin, taiteilijoiden työhuoneisiin ja gallerioihin on vapaa pääsy.

Vanhan Rauman kuvataiteen kruununa voidaan nostaa esiin myös Rauman taidemuseo. Taidemuseon 50-vuotisjuhlat jouduttiin olosuhteiden pakosta perumaan viime syksynä, joten taidemuseon 51-vuotisjuhlat järjestetään tänä kesänä Pitsiviikon yhteydessä. Osana juhlallisuuksia Vanhan Rauman julkinen taide saa uusimman teoksensa, kun Savilanpuistoon nousee Emil Cedercreuzin pienoisveistos ”Äidinrakkaus”, joka paljastetaan avoimessa yleisötilaisuudessa 17.7.2021 kello 14.00. Teos on Emil Cedercreuzin säätiön lahja juhlivalle Vanhalle Raumalle ja 51-vuotiaalle taidemuseollemme.

Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari

Vanha Rauma maailmanperintökohteena 30 vuotta - logo.