Ajankohtaista

Näin vajaan litran ylijäämäpuurosta tuli puheenaihe

Rauman kaupungintalon julkisivua edestä kuvattuna kesäaikaan. Sininen taivas taustalla.

Raumalaisten päiväkotien sämpylöiden leipominen on noussut mediassa puheenaiheeksi ja siitä on keskusteltu lehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Tapahtuma sai alkunsa, kun Rauman kaupungin ruokapalveluissa suunniteltiin ruokalistojen sisältöä, jotta ne vastaisivat uusia varhaiskasvatuksen ravitsemussuosituksia. Siinä yhteydessä ruokapalveluesimies ohjeisti kolmen päiväkodin (Wänni, Onnela, Pyynpää) ruokapalvelutyöntekijöitä siitä, että sellaista ylijäämäpuuroa ei käytetä sämpylöiden leivontaan, joka on jo ollut tarjolla osastoilla ja lapsiryhmissä ja palautunut keittiöön. Kyse on yhteensä vajaan litran ylijäämäpuurosta, jota on käytetty noin sadalle lapselle valmistettavassa sämpylätaikinassa.

Länsi-Suomi -lehti julkaisi torstaina 19.4. lehtijutun, jossa kerrottiin virheellisesti, että ”Rauman kaupungin ruokapalvelu laittoi tällä viikolla stopin kaikenlaiselle leipomiselle”. Lehti kertoi myös, että ”Ylijääneestä puurosta tehtyjen lämpimäisten aika on Rauman päiväkodeissa ohi.” Jutun otsikko oli kirjoitettu muotoon: ”Sämpylöiden leipomiselle stoppi”.

Länsi-Suomen uutisoinnista nousi vilkas keskustelu paikallislehtien yleisönosastopalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Pian toimittajat ympäri Satakuntaa ja kauempaakin ottivat yhteyttä ja Rauman sämpylänleipomiskieltoa kommentoitiin mm. Ilta-Sanomissa. Kaupungin ruokapalveluun tuli puhelujen ja sähköpostien ryöppy. Saatu palaute ja kysymykset osoittavat, että kohu-uutisen tavoin kirjoitettu juttu on antanut lukijoille virheellisen kuvan.

Tosiasioita ovat nämä:
1) Raumalaisissa päiväkodeissa on tarjolla kerran viikossa kotimaisesta viljasta leivottuja sämpylöitä.
2) Lapset saavat edelleen leipoa yhdessä päiväkodin hoitohenkilöstön kanssa.
3) Raumalla voidaan edelleenkin käyttää ylijäämäpuuroa sämpylöiden leipomiseen, kunhan puuro on asiallisesti jäähdytetty ja säilytetty eikä se ole ollut tarjolla asiakkailla.
4) Ruokahävikki minimoidaan edelleen ja ylijäämäruokaa hyödynnetään sekä itse että antamalla sitä ruoka-apuun.

Olemme kehittäneet tuotantoamme sellaiseksi, että nykyisin hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän. Periaatteemme on minimoida syntyvä ylijäämäruoka ja käyttää mahdollisimman hyvin kaikki se mikä on hyödynnettävissä elintarviketurvallisuutta vaarantamatta.

Ostamme viikossa noin 20 000 kiloa elintarvikkeita. Niistä ruokapalvelun 140 työntekijää valmistaa noin 10 000 ateriaa päivässä. Joka kuudes raumalainen syö päivittäin tekemäämme ruokaa. Tässä prosessissa on tärkeää toiminnan sujuvuus ja oman laadunvalvonnan toimivuus.

Rauman kaupungin ruokapalvelujen tulee jatkossakin noudattaa elintarvikealan toimijoille omavalvonnan kautta asetettuja vaatimuksia. Niiden mukaan elintarvikkeet pitää tuottaa ja käsitellä siten, että niiden turvallisuus voidaan taata ja että toiminta täyttää lainsäädännön vaatimukset.

Pirjo Vainio
Ruokapalvelujohtaja