Ajankohtaista

Nanun koululaiset arvioivat kouluruokakilpailun annoksia

Kuva: Nanun koululaiset ruokalinjastolla

Rauman kaupungin ruokapalveluiden alaisuudessa toimiva Nanun tuotantokeittiö on mukana valtakunnallisessa Kouluruokakilpailussa 2020. Nanun tuotantokeittiön kanssa kilpailuyhteistyötä tekee Nanun koulu.

Kouluruokakilpailu on valtakunnallinen ammattikeittiöille suunnattu kilpailu. Osallistujat suunnittelevat ja toteuttavat kouluruokailuun soveltuvat liha-, kala- ja kasvisruokareseptit. Jokaiseen annokseen kuuluu myös salaatti ja keittolounaan kanssa tarjoillaan lisäksi leipää.

Kilpailuun ilmoittauduttiin mukaan toukokuussa. Esikarsinta-aika on tammikuussa. Reseptit on julkistettu ja ruuat valmistetaan koululaisten testattaviksi 22.–24.1. Nanun koulun oppilaiden tehtävänä on arvioida kilpailuun suunnitellut reseptit. Mitä paremmat pisteet oppilaat antavat, sitä varmempi on Nanun tuotantokeittiön kilpailutiimin paikka finaalissa. Rauman kilpailutiimiin kuuluvat ruokapalveluvastaava Hanna Katajamäki sekä kokit Tanja Rautiainen ja Maija Nuotio. Maaliskuussa Gastromessuilla järjestettävään finaaliin etenee kuusi keittiötiimiä.

Nanun koululaiset uskovat Rauman kisamenestykseen

Keskiviikkona 22.1. Nanun tuotantokeittiössä valmistettiin tarjolle ensimmäinen kilpailua varten suunniteltu ateriakokonaisuus. Tarjolla oli tomaattista lihakeittoa, smetanaa, yrttiöljyä ja salaattileipää. Torstaina 23.1. koululaisille tarjoillaan härkisburgeria, marinoitua punasipulia, jääsalaattia, cheddarkastiketta, uuniperunaa ja kirsikkatomaatteja. Perjantaina 24.1. vuorossa ovat Kalast teht biffsteek, sitruunmakarooni, tuoresalaatti ja Nanun salaatinkastike.

Nanun koulun 2A-luokalta Kuisma Parkkila, Wilma Talsi, Kaisa Nummi, Jimi Vastiala, Ira Taipalus ja Oskari Väkiparta kertoivat keskiviikkona 22.1. tunnelmia kouluruokakilpailusta ja ensimmäisestä kilpailuannoksesta.

Oppilaat koostivat annoksensa ja saivat nautiskella ruuasta rauhassa. Kun ruokailu tuli päätökseen, oli aika täyttää arviointilomake. Arvioinnissa lapset kiinnittävät huomiota ruuan ulkonäköön, makuun, tuoksuun, lämpötilaan ja suutuntumaan.

Lihakeittoa kehuttiin valtavan hyväksi, mutta smetanan lisääminen keittoon jäi vielä pohdituttamaan lapsia. Oppilaat kertoivat kuitenkin antaneensa hyviä arvosanoja ensimmäiselle reseptille.

– Torstaina saamme maistaa kasvisburgereita, niitä odotan innolla, Wilma Talsi sanoo.

Usko Rauman menestykseen Kouluruokakilpailussa on jo ensimmäisen päivän myötä vahva. Lapset tsemppaavat tiimiä.

– Hyvin meidän kisatiimi pärjää, kuten ennenkin!

Koululaisten suosikkiruuiksi nousevat perinteiset ruuat, kuten pinaattiohukaiset, perunamuusi ja uunimakkara, makaronilaatikko ja hernekeitto. Uusille ruuille ollaan kuitenkin avoimia. Tytöt toivoisivat enemmän salaattivaihtoehtoja kouluruokailuun ja lihan kulutuksen vähentämisen merkitys on heillä tiedossa. Oskari Väkiparta pohti, voisiko kouluruokailussa testata myös etanoita, heinäsirkkoja tai muurahaisia.

Ruuan ympäristövaikutukset esillä myös oppitunneilla

Nanun koulun 2A-luokan opettaja Johanna Saarela kertoo, että Kouluruokakilpailun annoksia on odotettu innolla ja ympäristöystävällinen ruoka kiinnostaa.

– Olemme oppitunneilla puhuneet yhdessä esimerkiksi ruuan ympäristövaikutuksista ja suhteesta ilmastonmuutokseen. Lapset ymmärtävät tausta-ajatuksen lihan vähentämisestä ja kasvisruuan lisäämisestä. Myös kouluruuan tulevaisuutta on pohdittu.