Ajankohtaista

Nanun tuotantokeittiö mukana Kouluruokakilpailussa 2020

Kuva: Maija Nuotio_Hanna Katajamäki_Tanja Rautiainen_Kouluruokakilpailu2020

Rauman kaupungin ruokapalveluiden alaisuudessa toimiva Nanun tuotantokeittiö on ilmoittautunut mukaan valtakunnalliseen Kouluruokakilpailuun 2020. Nanun tuotantokeittiön kanssa kilpailuyhteistyötä tekee Nanun koulu. Kilpailuun on ilmoittautunut yhteensä 11 keittiöitä ja koulua ympäri Suomen.

Rauma on edustettuna Kouluruokakilpailussa ensimmäistä kertaa. Kilpailuun osallistumisesta päävastuussa ovat ruokapalveluvastaava Hanna Katajamäki sekä kokit Tanja Rautiainen ja Maija Nuotio.

– Vuonna 2018 saimme idean Kouluruokakilpailuun osallistumisesta. Ensin kävimme kuitenkin seuraamassa silloista kilpailua paikan päällä Helsingissä. Ajatus sai vahvistuksen ja päätimme ilmoittautua seuraavalla kerralla mukaan ja tässä sitä nyt ollaan, ruokapalveluvastaava Hanna Katajamäki sanoo.

Kouluruokakilpailu on valtakunnallinen ammattikeittiöille suunnattu kilpailu. Osallistujat suunnittelevat ja toteuttavat kouluruokailuun soveltuvat liha-, kala- ja kasvisruokareseptit. Jokaiseen annokseen katsotaan kuuluvaksi myös salaatti ja keittolounaan kanssa tarjoillaan lisäksi leipää.

Kilpailuun ilmoittauduttiin mukaan toukokuussa. Esikarsinta-aika koittaa tammikuussa, kun reseptit julkistetaan ja ruuat valmistetaan koululaisten testattaviksi. Nanun tuotantokeittiön ruokasalissa tarjoillaan tammikuussa kolmena päivänä kilpailuun suunnitellut annoskokonaisuudet. Nanun koulun oppilaiden tehtävänä on arvioida reseptit ja makuelämykset. Mitä paremmat pisteet oppilaat antavat, sitä varmempi on Nanun tuotantokeittiön kilpailutiimin paikka finaalissa. Maaliskuussa Gastromessuilla järjestettävään finaaliin etenee kuusi keittiötiimiä. Voittajajoukkueelle on luvassa palkintomatka Italiaan.

– Koululaiset saavat arvioida suunnittelemamme ruuat ja reseptit älypuhelinsovelluksella tai halutessaan paperiversiona. Olemme saaneet Nanun koulun rehtorinkin puolesta kannustusta kilpailuun, kokki Tanja Rautiainen kertoo.

Reseptit pidetään vielä salassa

Tänä vuonna Kouluruokakilpailun teemana on innovatiivisuus ja vastuullisuus. Raumalla reseptien pääpiirteet ovat tiedossa, mutta lisukkeita hiotaan vielä. Kaikista annoksista on kuitenkin valmistettu jo koe-eriä.

– Reseptejä emme voi vielä paljastaa, mutta lapskoussia niistä ei löydy. Aluksi ajattelimme erottautua perinneruualla, mutta tuotantopäällikkö ohjeisti keksimään aivan jotain uudenlaista, Katajamäki naurahtaa.

Kouluruokakilpailun järjestäjät määrittävät resepteille reunaehdot esimerkiksi raaka-aineisiin ja tuotemerkkeihin liittyen. Reseptien tulee myös noudattaa suosituksia muun muassa rasvojen, suolaprosenttien ja hinnan osalta. Yhdessä reseptissä on esimerkiksi oltava mukana pastaa ja toisessa perunaa.

Kilpailuun valmistaudutaan Raumalla koko tuotantokeittiön voimin. Reseptejä ja makuyhdistelmiä hiotaan yhdessä.

Tavoitteena nostaa kouluruuan arvostus uudelle tasolle

Kilpailun tarkoituksena on lisätä tietoisuutta nykypäivän kouluruuasta sekä nostaa ruuan arvostusta. Kouluruoka elää muun kulttuurin mukana.

– Kouluruoka on erilaista eri alueilla. Suositukset ovat valtakunnallisia, mutta eri kunnissa on mahdollisuus soveltaa reseptiikkaa alueellisiin tarpeisiin. Raumalla tehdään kouluruuan eteen paljon, siihen panostetaan ja sitä kehitetään, kokki Maija Nuotio sanoo.

Katajamäki, Nuotio ja Rautiainen ovat erittäin tyytyväisiä, että työnantaja mahdollistaa kilpailuun mukaan lähtemisen. Nanun tuotantokeittiössä yhteistyö toimii ja kilpailussa ollaan innolla mukana.

www.kouluruokakilpailu.fi