Ajankohtaista

Nopeimmat nypläävät kilpaa Pitsiviikolla

Artikkeli on viimeinen osa juttusarjaa, jossa esitellään Pitsiviikon pitkäaikaisia ohjelmanjärjestäjiä.

Nopein nyplääjä -kilpailu järjestetään vuosittain Pitsiviikolla Mustan pitsin yönä. Puolen tunnin aikana eniten pitsiä nyplännyt voittaa tavoitellun pääpalkinnon, matkanypläystyynyn. Kilpailuun osallistuvat kokeneet nyplääjät, nypläämisestä innostuneet ja Pitsiviikolla valittava Pitsimissi. Kilpailu syntyi 2000-luvun alussa Pitsikeskus Emelia ry:n hallituksen jäsenen Marketta Palon ideasta.

– Ensin ajatus kilpailusta kuulosti aika hurjalta, eihän kilpaileminen kuulu nypläykseen. Ajattelimme kuitenkin, että kokeillaan nyt yksi vuosi ja katsotaan miten käy. Suosio yllätti meidät kaikki ja Nopein nyplääjä -kisa onkin nykyisin vakiintunut Mustan pitsin yön ohjelmanumeroksi, kertoo Emelia ry:n perustaja ja entinen puheenjohtaja Kirsi-Marja Siltavuori-Ilmer kilpailun taustasta.

Kilpailu kehiteltiin raumalaisen tarinasta, jonka mukaan lapset Raumalla eivät päässeet leikkimään koulun jälkeen ennen kuin olivat nyplänneet kyynärän verran pitsiä. Kilpailun perustaneet Emelian ry:n jäsenet päättivät, että kilpailussa nyplätään kyynärän, noin 52 sentin verran pitsiä. Pitsinnypläys on hidasta puuhaa, joten malliksi valikoitui kuuden parin utti, joka on hyvin yksinkertaista pitsiä. Muuten kyynärän nypläykseen menisi muutamista päivistä viikkoihin.

– Kun kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran, voittaja nypläsi kyynärän pitsiä noin 32 minuutissa. Hän oli ylivoimaisesti nopein kaikista. Seuraavina vuosina nyplääjillä kesti toista tuntia saada kyynärä nyplättyä, joten nykyisin nyplätään puoli tuntia. Pisimmän pitsin siinä ajassa nyplännyt voittaa. Ensimmäisen vuoden jälkeen 52 senttiin ei ole päässyt kukaan. Yleensä puolessa tunnissa ehtii nyplätä noin 30–35 senttiä pitsiä. Kertoo Kirsi-Marja Siltavuori-Illmer.

Vaikka nopein nyplääjä-kisa on leikkimielinen kilpailu, monet ottavat sen tosissaan. Yhtenä syynä tähän on hieno pääpalkinto.

Voittaja saa AR-puusorvaamon valmistaman ja lahjoittaman matkanypläystyynyn. Palkinto on hyvin tavoiteltu. Monet nuoret osallistuvat kilpailuun niin kauan, että voittavat. Silloin nypylät aivan lentävät.

Alkuvuosista lähtien myös vastavalittu Pitsimissi on osallistunut kilpailuun. Usein on niin, että Pitsimissi kokeilee kilpailussa nypläämistä ensimmäistä kertaa.

– Yhtenä vuonna meillä oli kilpailussa mukana myös polttareitaan viettävä morsian. Polttariporukka toi kilpailuun morsiamen, joka ei ollut koskaan ennen kokeillut nypläämistä. Sinä vuonna MTV3 -kanava oli kuvaamassa Nopein nyplääjä-kilpailua kymppiuutisten loppukevennykseen, silloin kaksi kilpailun untuvikkoa, Pitsimissi ja morsian, olivat kevennyksen tähtiä.

Tänä kesänä Nopein nyplääjä -kilpailun voitti Anniina Halmela, joka sai puolessa tunnissa nyplättyä 28 cm.

Kesäkuussa aloitettu juttusarja Pitsiviikon pitkäaikaisista ohjelmajärjestäjistä päättyy. Jatkamme kiinnostusta herättäneen ja paljon lukijoita tavoittaneen juttusarjan tekemistä taas ensi vuonna. Kenestä Pitsiviikon ohjelma- tai näyttelyjärjestäjästä sinä haluaisit tietää enemmän? Juttuideoita voi lähettää ja haastateltavia ehdottaa kulttuuri- ja museopalveluihin vastaavalle kulttuurituottajalle.