Otanlahden uimaranta on asetettu uimakieltoon

Pelastusrengas Otanlahden uimarannalla.

Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuolto on maanantaina 27.7.2020 päättänyt kieltää uimisen Otanlahden uimarannalla. Uimakielto on tarkoitus pitää voimassa koko loppukesän ajan. Uimakiellon syynä on pitkäaikaisseurannassa todettu uimaveden huono laatu ja rannalta heinäkuussa otetuissa uimavesinäytteissä todetut bakteeripitoisuuksien toimenpiderajojen ylitykset.

Terveysvalvonta on uimakaudella 2020 suositellut välttämään uimista Otanlahden uimarannalla. Otanlahden uimaranta on luokiteltu huonoon uimavesiluokkaan. Luokitus on tehty neljän edellisen uimakauden aikana otettujen näytteiden tulosten perusteella. Otanlahden uimarannan uimavedestä otetaan kuluvan kesän aikana näytteitä tavallista useammin, ja luokitus tehdään uudelleen uimakauden jälkeen.

Uimaveden laadun valvonnassa tutkitaan säännöllisesti suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin pitoisuuksia. Tutkimusten tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen. Ulosteperäisesti saastuneessa uimavedessä uimiseen liittyy sairastumisriski. Vedessä saattaa olla erilaisia tautia aiheuttavia bakteereita, viruksia ja alkueläimiä. Saastuneessa vedessä uiminen voi aiheuttaa vatsatautia, ihotulehduksia tai silmätulehduksia.

Lillonkarin ja Mantereenpään uimarannoilta on otettu uusintanäytteet

Lillonkarin ja Mantereenpään uimarannat asetettiin uimakieltoon 22.7. Suolistoperäisten enterokokkibakteerien pitoisuus uimavesinäytteissä ylitti molemmilla rannoilla toimenpiderajat. Uimakiellot ovat edelleen voimassa. Rannoilta otettiin ensimmäiset uusintanäytteet maanantaina 27.7. Uimakielto voidaan purkaa, kun indikaattoribakteerien pitoisuudet alittavat toimenpiderajan kahdessa peräkkäisessä näytteessä.

Poroholman lomakeskuksen uimavesi täyttää vaatimukset

Poroholman lomakeskuksen uimarannan uimavesi oli 20.7. otetun näytteen perusteella arvioituna hyvälaatuista.

Uimavesien laatu on Raumalla pääsääntöisesti hyvä

Rauman uimarantojen veden laatu tutkittiin kattavasti 13.–15.7. Indikaattoribakteerien pitoisuudet alittivat kaikilla rannoilla edellä mainittuja lukuun ottamatta selvästi toimenpiderajat, ja suurimmassa osassa rantoja uimaveden laatu oli erittäin hyvä. Sinilevää ei havaittu yhdelläkään uimarannalla. Uimarantavesien tutkimustulosten yhteenvedot löytyvät terveysvalvonnan nettisivuilta.