Otanlahden uimarit saivat lisää palveluja

Tänä kesänä Otanlahden uimarannalle saapuvat voivat 1.7. alkaen pukeutua sisätiloissa ja käydä suihkussa. Juuri kunnostettu rannan alkuperäinen huoltorakennus tarjoaa uimareille puku-, suihku- ja wc-tilat sekä lukolliset kaapit vaatteiden säilytykseen. Lisäksi samassa rakennuksessa palvelee Keulan kesäkauppa. Huoltorakennuksen kunnostuksen on toteuttanut Riku Räsäsen perustama Makis Oy.

Koko alue pesee kasvojaan

Koko Suvitietä ympäröivästä alueesta sen itäpäästä aina Otanlahden uimarannalle saakka on muodostumassa raumalaisten viihtyisä kesänviettopaikka. Rauman kaupungin toimesta Suvitien itäpäähän valmistui viime vuonna uusia venelaitureita ja tänä keväänä käynnistynyt rakentamishanke sisältää paitsi Suvitien tierakenteen ja päällysteen uusimisen myös pysäköintipaikkojen rakentamista, kesäteatterin pysäköintialueiden saneerausta, vihertöitä ja istutuksia. Suvitien kevyen liikenteen väylä päällystetään maauimalan ja Otantien väliseltä osuudelta ja ajoradan valaistus maauimalan ja maalaiturin väliseltä katuosuudelta. Maauimalan edustalle sijoitetaan pyörätelineitä ja pyöreä istuinpenkki.

Maisemointityöt sisältävät muun muassa kivipuroaiheen Suvitien ja kevyenliikenteen väylän väliin maauimalan kohdalle. Kaupungin hanke etenee Suvitien peruskunnostusaikataulun mukaisesti.

Makis avataan kesällä 2020

Rauman maauimalaan eli uuteen Makikseen on valmistunut uusi lämmitetyn ja puhtaan veden allas. Upea vesipuistotyyppinen allas soveltuu erityisesti lasten ja perheiden uimalaksi. Se täyttää nykyajan turvallisuusvaatimukset sekä teknisesti että rakenteellisesti.

Uudesta altaasta on erotettu pienille lapsille tarkoitettu 50 cm matala pääty ja keskellä allasta on perheille ja lapsille sopiva 120 cm syvyinen monitoimiallasosio. Lisäksi altaassa on kahden metrin syvyinen syvä pääty. Vanhan Makiksen tavoin uima-altaan toisella sivulla on penkkialue, jossa vanhemmat voivat kätevästi vahtia lasten vesileikkejä ja uimarit lämmitellä auringonpaisteessa. Alkuperäinen hyppytorni on nykyisten turvallisuussäädösten vuoksi jouduttu poistamaan käytöstä. Hyppytorni on kuitenkin säilytetty, koska se on Museoviraston suojelema ja maisemaan kuuluva rakennelma.

Maauimalan huoltotilojen rakentaminen vielä kesken

Maauimala aukeaa yleisölle vasta ensi kesänä, koska uimalan huoltotilojen rakentaminen puku- ja suihkutiloineen on vielä kesken. Kuluvan kesän aikana uimalan altaassa pidetään vettä normaalisti ja veden suodatuslaitteita koekäytetään veden laadun varmistamiseksi.

Maauimalahankkeen rakennustyön on tehnyt Riku Räsäsen hanketta varten perustama yhtiö Makis Oy ja uudet laitteet ja rakennelmat siirtyvät nyt Rauman kaupungin omaisuudeksi alkuperäisen sopimuksen mukaisesti. Makis Oy sai kaupungilta maauimalan kunnostamiseen ja kehittämiseen kahtena vuotena yhteensä miljoonan euron rahoituksen, ja tarvittavan loppurahoituksen hankinta jäi Räsäsen vastuulle. Rauman kaupunki omistaa maauimalarakennuksen maapohjineen 100-prosenttisesti. Maauimala kaikkine oheispalveluineen avautuu yleisölle kesällä 2020.

Räsäsen tavoitteena oli raumalaisten yhteinen talkooprojekti

Makis Oy:n perustajan, Riku Räsäsen mukaan tarkoituksena oli alun perin saada aikaan kaupunkilaisten yhteinen talkoohanke, jossa aktiiviset kaupunkilaiset itse kunnostavat uimalan. Kaupungin antaman tukirahan lisäksi paikalliset yritykset olisivat antaneet pientä taloudellista tukea ja kaupunkilaiset olisivat osallistuneet resurssiensa mukaan, vaikka fyysiseen talkootyöhön.

─ Kävi kuitenkin niin, että projekti leimattiin minun omaksi bisnekseksi eikä talkoo- ja tukiväkeä saatu mukaan, Riku Räsänen harmittelee.

─ Tärkeintä on, että uusi maauimala on nyt saatu altaan osalta kuntoon ja että ensi kesänä raumalaiset ja matkailijatkin pääsevät taas muutaman vuoden tauon jälkeen nauttimaan alun perin vuonna 1955 avatusta uimalasta. Uskon, että hyvin monet raumalaiset ovat tyytyväisiä lopputulokseen ja odottavat jo innolla ensi kesää, toimialajohtaja Tomi Suvanto sanoo.