Ajankohtaista

Palveluasumisyksikkö Rannikkokodissa ja terveyspalvelujen osastoilla koronatartuntoja sekä mahdollisia altistumisia

Rauman terveyspalvelut on viikonloppuna selvittänyt koronavirustapauksia sekä niihin liittyviä altistumisia palveluasumisyksikkö Rannikkokodissa sekä terveyspalvelujen osastoilla T2 ja T3. Tapaukset liittyvät toisiinsa. Sairaanhoitopiiri on mukana selvitystyössä.

Rannikkokodin Nurmes-kodissa on todettu koronaepidemia. Kahdella henkilökuntaan kuuluvalla ja kahdella asukkaalla on todettu koronavirustartunta. Epidemian tartunnanlähde on rokottamaton, mutta sairastuneet asukkaat ja toinen henkilökuntaan kuuluva ovat saaneet molemmat rokotteet. Heidän oireensa ovat melko lieviä. Epidemian takia kaikki osaston asukkaat joudutaan asettamaan 14 vuorokaudeksi karanteeniin viimeisestä altistuspäivästä lukien. Karanteenin aikana osastolla ei ole mahdollista vierailla. Koko Nurmeksen henkilökunta on testattu ja karanteeniin on asetettu neljä henkilöä, joiden rokotussuoja on puutteellinen. Hyvän rokotustilanteen vuoksi on todennäköistä, että epidemian vakavilta seurauksilta vältytään Nurmeksessa.

Terveyskeskuksen osastolla T3 on yhden potilaan tartunnasta johtuen altistunut ja karanteeniin asetettu kaksi potilasta. Henkilökuntaan kuuluvia mahdollisesti altistuneita on 26, joista kuusi asetetaan karanteeniin puutteellisen rokotussuojan vuoksi. Koko henkilökunta testataan. Muiden potilaiden tai osastolla vierailijoiden ei katsota osastolla altistuneen.

Osastolla T2 positiiviseksi todettu potilas on tartuttavuusaikana, mutta oireettomana oleskellut käytävällä ja päiväsalissa ja siksi karanteeniin asetetaan neljä potilasta ja yksi potilaan omainen. Henkilökuntaan kuuluvia on mahdollisesti altistunut 22 henkilöä, joista kolme asetetaan karanteeniin puutteellisen rokotussuojan vuoksi. Koko henkilökunta ja potilaat testataan. Osaston T2 käytävällä on ollut mahdollista altistua koronavirukselle perjantaina 30.7. noin klo 11.30–12.30 ja lauantaina 31.7. noin klo 13.30–14.30. Kaikkia kyseisinä aikoina osastolla vierailleita pyydetään tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä. Osasto T2:lla vierailuja joudutaan epidemian vuoksi rajoittamaan, kunnes tarkempi tilanne selviää. Vierailuista on erikseen sovittava henkilökunnan kanssa.

Koronavirusinfektion tavanomaisin itämisaika on noin 4–5 vuorokautta, mutta se vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä. Jos altistuneella on vähäisiäkin oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, haju- tai makuhäiriötä tai joissakin tapauksissa ripulia, on tärkeää hakeutua testiin viiveettä.

Raumalla on todettu viimeisen kuukauden aikana useita kohteita, joissa on ollut mahdollista altistua koronavirukselle. Kohteet löytyvät osoitteesta www.rauma.fi/altistumiset.