Ajankohtaista

Penkkilenkki kutsuu liikkumaan ja nauttimaan kulttuurista 8.10.

Penkkilenkki-ulkoilutapahtuman kartta

Perjantaina 8.10. vietetään valtakunnallisen Vie Vanhus Ulos -kampanjan viimeistä päivää. Rauman Palvelutori sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat yhdistäneet voimansa ja järjestävät Penkkilenkki-ulkoilutapahtuman, jossa liikkumisen riemu yhdistyy erilaisiin kulttuurisisältöihin.

Penkkilenkissä kolmen kilometrin pituisen reitin varrelle on sijoiteltu erilaisia ohjelmapenkkejä, joissa voi levähtää ja nauttia kulttuuriohjelmasta, osallistua liikuntahaasteisiin ja kuulla erilaisia tietoiskuja. Reitti on esteetön ja se sopii myös pyörätuolilla kuljettavaksi. Penkkilenkin voi aloittaa itselleen sopivasta ohjelmapenkistä ja reitin voi kiertää haluamassaan järjestyksessä. Vierailuaika yhdellä ohjelmapenkillä vaihtelee kahden ja viiden minuutin välillä. Maksimiosallistujamäärä penkillä on 15 henkilöä. Mikäli edellinen esitys tai toiminta on kesken, omaa vuoroa tulee odottaa riittävän etäisyyden päässä.

Kymmenen ohjelmapenkkiä täynnä toimintaa

Ohjelman inspiraationa on toiminut Valtakunnallisen vanhustenviikon Luonto antaa voimaa -teema. Ohjelmasta vastaavat raumalaiset yhdistykset, toimijat ja esiintyjät. Kaunisjärven Senioripuistossa liikuntapalvelut neuvoo välineiden käytössä sekä testauttaa tasapainoa ja puristusvoimaa. Tekkalanpuistossa, tarkemmin Emil Cedercreutzin Sirkushevospatsaan luona, kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmi esittää kalevalamittaisia loitsurunoja. Runopenkillä kuulijat saavat itse päättää loitsulausuntaesityksen aiheen noin 30 runovaihtoehdosta, jonka Nurmi räätälöi ryhmän toiveiden mukaisesti.

Eteläkadulla, Pappilankadun ja Isopoikkikadun välisellä puisto-osuudella sijaitsee kuvataidepenkki, jossa tehdään yhdessä luontoaiheista teosta. Inspira ry:n jäsenet maalaavat osallistujien toiveiden mukaisesti teokseen osia ja teos kasvaakin koko tapahtuman ajan. Penkkilenkki jatkuu Eteläkadulta Rauman pääkirjaston ja Sepän talon välimaastoon, jossa kuullaan Hyvän Mielen Lauluryhmän kuorolaulua. Kanali Helm -patsas on yksi Penkkilenkin tietoiskukohteista. Penkillä kuulee tarkemmin Alfred Kordelinin muistoksi tilatun patsaan taustoista. Patsaspenkin tietoiskusta vastaa Mona Mattila Rauman taidemuseolta.

Kaupungintalon edustalla sijaitsevat kävelystrategia- ja kahvipenkit. Kävelystrategiapenkillä voi esittää kysymyksiä Rauman kävelystrategiasta ja kävelyn edistämisestä sekä antaa tuoretta palautetta Penkkilenkin kävelykierrokselta. Pallo-Iirojen kahvipenkillä järjestäjät tarjoavat pullakahvit vähintään viiden penkin toimintaan osallistuneille.

Penkkilenkki jatkuu Tallikedonkatua pitkin Pyhän Ristin kirkolle. Tallikedonkadun ja Kirkkokadun välisellä puisto-osuudella Rauman Seudun Työnhakijoiden KIPINÄ-hankkeen liikunnan vertaisohjaajat vetävät ohjatun keppijumpan. Rauman seurakunnan järjestämä hiljaisuudenpenkki sijaitsee Pyhän Ristin kirkossa, jossa voi kierrellä ympäri kirkkoa eri Raamattu-rasteilla Hiljaisuuden polulla. Hiljaisuudenpenkin päätteeksi lausutaan liikkuva Isä meidän -rukous.

Kirkkopuiston luontopenkillä pääsee testaamaan omia taitojaan luontovisassa. Luontopenkin ohjelmasta vastaa Rauman Latu. Kaunisjärvenkadun läheisyydessä sijaitsevassa Orellinpuistossa pääsee hetkeksi nykytanssin maailmaan. Tanssipenkillä esiintyy raumalainen tanssija Iida Paukamainen, joka on tuttu Turun Seudun Tanssioppilaitoksen opettaja.

Penkkilenkin kartan löytää ohjelmapenkeiltä ja verkosta

Penkkilenkin karttoja on jaossa jokaisella ohjelmapenkillä. Lisäksi kartta löytyy Senioreiden kulttuuriviikkojen nettisivuilta. Penkkilenkin kartta toimii samalla osallistumisen leimakorttina ja viidellä ohjelmapenkillä leimatun kartan avulla voi lunastaa itselleen pullakahvit. Yksi leimakortti riittää koko seurueelle.

Penkkilenkki-ulkoilutapahtuma järjestetään perjantaina 8.10. klo 13-15 osana Senioreiden kulttuuriviikkojen ohjelmaa. Tapahtumissa ja tilaisuuksissa noudatetaan voimassa olevia koronarajoituksia ja alueellisia suosituksia maskien käytöstä, turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Tapahtumiin ja tilaisuuksiin tulee osallistua vain terveenä.

Tutustu Penkkilenkki-ulkoilutapahtuman karttaan.