Ajankohtaista

Pitsiviikko on laatuaikaa AR-puusorvaamolle

Artikkeli on osa juttusarjaa, jossa esitellään Pitsiviikon pitkäaikaisia ohjelmanjärjestäjiä.

AR-Puusorvaamo on erikoistunut pitsinnypläystarvikkeiden valmistukseen, kuten nypylöihin ja nypläystyynyihin. AR-puusorvaamo on tuttu näky Pitsiviikon kävijöille ja sorvaamon yrittäjät Aimo ja Anneli Repo ovat käyneet Pitsiviikolla kolmenkymmenen vuoden aikana noin 20 kertaa.

Revot ostivat vuonna 1988 sorvari Tauno Miettisen yritystoiminnan, johon kuului nypylöiden valmistus. Vuonna 2000 AR-puusorvaamo laajensi liiketoimintaansa nypläystyynyjen valmistukseen, kun raumalainen nypläystyynyjen valmistaja Jouko Metsäkallas lopetti liiketoimintansa ja myi sen Revoille.

– Entiset yrittäjät ovat opettaneet meidät nypläystuotteiden valmistuksen saloihin. Heiltä on saatu arvokasta tietotaitoa, joka on siirtynyt meille.

AR-puusorvaamon väki matkustaa toiselta puolelta Suomea Pitsiviikolle, sillä puusorvaamo sijaitsee Kuopiossa. Pitkästä matkasta huolimatta he matkustavat mielellään Raumalle.

– Pitsiviikko on laatuaikaa meille. Eräs raumalainen pitsinnyplääjä toteaa vuosittain, että sieltä ne savolaiset muuttolinnut taas tulevat. Olemme ystävystyneet raumalaisten asiakkaiden ja toimijoiden kanssa. Yhden tärkeimmistä kumppanuuksista olemme solmineet Arja ja Tapio Lavioniuksen kanssa. Arja valmisti ennen eläkkeelle jäämistään nypläystyynyihin kantokassit. Tämä on yksi hienoimmista esimerkeistä hyvästä itä-länsiyhteistyöstä.

Pitsiviikolle vieraaksi saapuu myös Repojen poika, puuartesaani Jyrki Repo. Hän valmistaa alihankintana AR-puusorvaamolle nypläystarvikkeita, kuten esimerkiksi nypylöitä. Jyrki Repo odottaa innolla Pitsiviikkoa, sillä ikinä ei tiedä mitä uutta tapahtuu ja näkee.

– Olen aina harrastanut kaikenlaisia käsitöitä, joten Pitsiviikon tarjonta kiinnostaa. Muita kädentaitajia on aina mielenkiintoista nähdä ja usein Pitsiviikolta löytyy uusia ideoita myös omalle verstaalle.

Pitsiviikolla kaupungintalon sisäpihalla on mahdollista nähdä Jyrkin sorvaustyönäytöksiä, jota pääsee seuraamaan ihan lähietäisyydeltä.

– Työnäytöksessä esittelen puunsorvausta. Näytöksiä varten minulla on pieni sorvi ja sille suunniteltu oma työtaso, jossa on suojapleksi suojaamassa katsojia teriltä ja purulta. Sorvaan pääasiassa pieniä nypylöitä ja myynnissä on esimerkiksi nypylän mallisia kännykkäkoruja ja pinssejä.

AR-puusorvaamo ja Jyrki Repo ovat paikalla Pitsiviikolla Henkilöstöravintola Kerttu Pruutmestarskassa (kaupungintalon sisäpiha, Kanalinranta 3). Avoinna lasu 1015, mato 1018, pe 1020, su 30.7. suljettu.

 

Kuvia AR-puusorvaamosta vuosien varrelta.