Ajankohtaista

Pohjoiskehälle rakennetaan moderni koulu

Pohjoiskehän koulun havainnekuva

Pohjoiskehän varteen sijoittuvan koulun rakennussuunnitelmat ovat valmistuneet ja rakentaminen käynnistyy vuoden 2018 alussa. Opetustoiminta koulussa alkaa syksyllä 2019.

Uuteen kouluun siirtyvät kokonaisuudessaan Syvärauman ja Merirauman koulut sekä yksi opetussarja Pyynpään koulusta. Lisäksi 1‒6 luokkien yleisopetuksen kanssa samoissa soluissa tulee toimimaan erityisopetusta tarjoava Malmin koulu, johon ennen muuttoa yhdistyy Naulan alakoulu. Koulussa on tilat myös kolmelle esiopetusryhmälle ja iltapäiväkerholle.

Pyynpäässä muuttoon valmistaudutaan jo tänä vuonna. Ensi syksynä aloittavista ekaluokista yksi muodostetaan jo aloitusvaiheessa luokaksi, joka siirtyy syksyllä 2019 Pohjoiskehän kouluun. Tälle luokalle tulevien oppilaiden vanhemmilta kysytään siirtohalukkuutta kouluun ilmoittautumisten yhteydessä.

Vanhemmista ikäluokista Pohjoiskehälle siirtyjät pyritään kokoamaan oman ilmoituksen perusteella. Jos riittävästi halukkaita ei löydy, valitaan loput siirtyjät kotiosoitteiden perusteella, kuitenkin tapauskohtaisesti keskustellen.

Uusi koulu, uudet tavat

Pohjoiskehän koulussa opiskellaan soluissa, jotka muodostetaan ikäluokkien mukaan. Yhdessä solussa opiskelevat 1‒2-luokkalaiset, toisessa 3‒4 luokat ja kolmannessa 5‒6 luokat. Näissä kaikissa on integroituna erityisoppilaiden opetus. Erityisoppilaat osallistuvat yleisopetukseen silloin, kun se on oppilaan tavoitteiden mukaista. Jo nyt Naulan alakoulu ja Malmin koulu toimivat tällä tavalla Pyynpään ja Raumanmeren kouluissa.

Luokat suunnitellaan avoimeen oppimisympäristöön sopiviksi ja uuden opetussuunnitelman mukaisiksi. Joka luokalla tulee olemaan oma kotipesä, josta päivä aloitetaan. Tarpeen mukaan luokkia voidaan yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi tai opetus voi tapahtua muualla koulun tiloissa. Kouluun on suunniteltu myös ulko-opetustiloja, muun muassa isoja katoksia.

Tavoitteena sujuva kulku

Oppilaat kulkevat rakennukseen omien solujensa sisäänkäyntien kautta. Esikoululaisille on varattu oma sisäänkäynti lähellä 1‒2-luokkalaisten sisäänkäyntiä. 3‒6-luokkalaisille on yhteinen sisäänkäynti yhdistettyyn soluun, joka jakaantuu sisätiloiltaan kahteen erilliseen siipeen. Koulun keskellä olevaa pääsisäänkäyntiä käyttävät eniten ulkopuoliset vierailijat ja iltakäyttäjät.

Rakennuksesta tulee kengätön koulu, jossa kengille ja ulkovaatteille on varattu omat naulakot sisäänkäyntien yhteyteen.

Saattoliikenne kouluun tapahtuu Pohjoiskehän kiertoliittymästä. Hirvitien kiertoliittymän kohdalle rakennetaan keskisaarekkeinen suojatie. Huoltoliikenne kulkee Uudenlahdentien kautta, josta on myös oma kevyenliikenteen väylä suoraan koulun eteen oppilaita varten.

Lisää lähiliikuntamahdollisuuksia

Liikuntatilat ovat päivisin koulun käytössä ja iltaisin eri liikuntalajien harrastuskäytössä. Liikuntasali on kooltaan 22×42 metriä ja täyttää täysimittaisen salibandykentän mitat. Sali on jaettavissa kolmeen osaan. Katsomoa liikuntatiloihin ei tule. Liikuntasali sekä ruokailutila sijaitsevat vierekkäin. Niiden välinen seinä voidaan avata, mikä laajentaa salin käyttöä myös kouluajan ulkopuolella.

Pohjoiskehän koulun myötä alueen lähiliikuntamahdollisuudet paranevat merkittävästi. Koulun alueelle rakennetaan muun muassa pelikenttä ja kaksi ministadionia. Suunnitelmissa on myös varaukset palloilukentälle, huoltorakennukselle ja koulun laajennukselle.

Koulun nimi päätetään myöhemmin

Uuden koulurakennuksen työnimenä on ollut Pohjoiskehän koulu. Nimi voi kuitenkin vielä muuttua, sillä kouluun siirtyviltä oppilaskunnilta ja Rauman nuorisovaltuustolta on pyydetty ehdotuksia koulun nimeksi.

Projektissa on varaus taiteelle, joka toteutetaan toiminnallisena ja oppilaita innostavana. Alustavissa suunnitelmissa on puhuttu taideteoksesta, jota esimerkiksi voi käyttää opetuksessa tai jonka päällä voi leikkiä, kiipeillä tai levätä. Lopullinen toteutus selviää, kun taiteilijat saadaan mukaan hankkeeseen.

Rakentamisen edistymistä seurataan kouluprojektille avatulla nettisivulla osoitteessa rauma.fi/pohjoiskehankoulu.

Tietoja rakennuksesta
– bruttopinta-ala noin 9580 m2
– pääosin yksikerroksinen, toisessa kerroksessa vain hallintotilat ja oppilashuolto
– betonirunko, puuverhous, harjakatto
– kustannukset noin 19,5 miljoonaa euroa
– urakoitsija Hartela Länsi-Suomi Oy

Aikataulu
– 1-6/2018 toteutussuunnitelmien tarkennus
– 1-2/2018 puiden kaato, tontin raivaus
– 2/2018-7/2019 toteutusvaihe
– 7-8/2019 muutto
– 8/2019 koulu alkaa