Ajankohtaista

Polttokelpoinen jäte korvaa sekajäte-termin myös Raumalla

Erivärisiä jäteastioita rivissä.

Rauman seudun jätehuoltolaitos luopuu sekajäte-termin käyttämisestä. Jatkossa sekajäte tunnetaan myös Raumalla polttokelpoisena jätteenä. Nimimuutoksen taustalla ovat yhtenäiset valtakunnalliset ohjeet.

– Sekajäte on edelleen terminä olemassa, mutta se ei kuvaa kovin hyvin jätteen koostumusta. Polttokelpoinen jäte on jätettä, josta kaikki hyödynnettäväksi kelpaava on lajiteltu erilleen. Lopuksi jäljelle jää vain jäte, joka viedään jätteenpolttolaitokseen poltettavaksi tuottamaan sähkö- ja lämpöenergiaa, käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kertoo.

Hevossuon jäteasemalla termimuutosta on jalkautettu käytäntöön eri yhteyksissä. Tällä hetkellä polttokelpoinen jäte -termi on käytössä jäteaseman kylteissä, jäteoppaassa ja tarroissa. Selvyyden vuoksi joissain materiaaleissa käytetään vielä rinnalla sekajäte-termiä.

– Vaikka moni erilliskerättävä jäte sopii myös polttoon, on edelleen tärkeää lajitella erikseen esimerkiksi kartonki- ja muovipakkaukset sekä paperi. Nämä materiaalina hyödynnettävät jätteet voidaan uusiokäyttää ja samalla tuhkan määrä vähentyy polttolaitoksissa, Sillanpää sanoo.